Oroszország a volt szocialista blokk országait fenyegeti

2022. január 24. 16:01

Ungár Péter
Facebook
Magyarország elsődleges nemzeti érdeke, hogy ne legyen újra szomszédos Oroszországgal.

„Évek óta nem voltak olyan erőteljes, háborúval fenyegető üzenetek, mint amit most látunk Oroszországtól és az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől. Ukrajna a konfliktus kiindulópontja, de már Oroszország a volt szocialista blokk országait fenyegeti, a konfliktus már Európa helyéről szól az amerikai-orosz viszonylatban. Érdemes foglalkoznunk ezzel, mert értelemszerűen hat ránk, ha egy szomszédos országban háborús készültség van. Rengeteg ismeretlen van a helyzetben, de érdemes megvizsgálni, hogy ebben a helyzetben mi Magyarország nemzeti érdeke.

1. Magyarország elsődleges nemzeti érdeke, hogy ne legyen újra szomszédos Oroszországgal. Ebből következik, hogy nemzeti érdek, hogy Ukrajna megmaradjon független országként.

2. Magyarország érdeke, hogy azt, hogy melyik katonai szövetségi rendszerbe tartozik a magyar emberek és az általuk megválasztott mindenkori kormány döntsék el, ne egy idegen nagyhatalom. Oroszország minden olyan javaslatát, tervét, amiben a nagyhatalmak döntik ezt el helyettünk el kell utasítanunk. A NATO tagságról Magyarország népszavazással döntött, a varsói szerződéshez tartozásról pedig a Vörös Hadsereg bevonulásával döntöttek. Az előző objektíven és tagadhatatlanul jobb.

3. Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa egységes és komolyanvehető külpolitikai tényező legyen. Ez a Nyugat álszentsége, köztük a jelenlegi és az előző német kormány oroszbarát és ipari lobbik által vezetett politikája miatt lehetetlennek tűnik.

4. Magyarország nemzeti érdeke, hogy Oroszország és Európa egésze között józan, kiszámítható és békés viszony legyen. Ehhez viszont mindkét félnek le kell vetkőznie a hidegháborús logikát. A bipoláris világ megszűnt: Oroszország Európa része, gazdaságilag, kulturálisan és katonailag egymásra vagyunk utalva.

5. Magyarország nemzeti érdeke, hogy Ukrajna helyzete normalizálódjon, hogy ne az államcsőd, a katonai beavatkozás és a kilátástalanság legyen a sorsa. Ehhez Ukrajnának is fel kell hagyni a magyarellenes politikájával, de ehhez az EU-nak valós pénzügyi segítséget kell adnia Ukrajnának.”

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a jelenlegi és az előző német kormány oroszbarát és ipari lobbik által vezetett politikája miatt"

Barom!
Ebben sikerült egy szélsőséges álláspontot elfoglalnotok: mindent oroszbarátnak bélyegeztek, ami egy hajszálnyival is eltér az USA-alattvaló nézőpontjától...

Az I. vh. előtti határok visszaállítása számunkra csak álom lehet; de az oroszok a maguk részéről, legalább is szláv testvéreik újraegyesítésével komolyan vehetik.

Te ilyen buta vagy Péter történész mama fia létedre?
Orpszország a saját területein gyakorlatoz Ez neked veszélyes.
Az USA a Fülöp Szigeteknél. Több ezek km-re Amerikától. Ehhez nincs szavad?

És Bulgáriának?
Lengyelországnak?

A mama is neoliberális?
Csak kérdezem.

"A bipoláris világ megszűnt: Oroszország Európa része, gazdaságilag, kulturálisan és katonailag egymásra vagyunk utalva."

A bipoláris világ jön vissza, ez már nem a 90-es évek. Kína erősödik, Oroszország is összeszedte magát. Az Usa-nak és a NATO-nak újra kell gondolnia a világpolitikában betöltött szerepét.

Így van. Az oroszok nem is akarnak támadni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés