Ma kiderül, szabad-e a Bibliát idézni Európában

2022. január 24. 9:44

Vágvölgyi Gergely
Mandiner
Fontos per veszi ma kezdetét Finnországban, amelynek főszereplője csupán annyit tett, hogy idézett a Szentírásból.

Ma Helsinkiben bíróság elé áll az ország korábbi belügyminisztere. A jelenleg is parlamenti képviselőként szolgáló Päivi Räsänen „bűne” vádlói szerint nem kisebb kaliberű, minthogy idézett a Bibliából. Tette mindezt a Twitteren, ahol egy egyházi vitához szólt hozzá. Az evangélikus politikusnő Szent Pál apostolt idézte, most pedig, ha veszít, hat év börtönbüntetésre számíthat. 

Räsänen ellen a finn főügyész emelt vádat, aki mostanáig meglehetősen hajthatatlannak tűnik, mi több, vádat emelt azért is, mert a politikus – még 2004-ben –

egy írásában azt állította (szintén bibliai idézet), hogy Isten az embert férfinak és nőnek teremtette.

Eddig közel 330 ezer európai polgár írta alá azt a petíciót, amelyben kiállnak a megvádolt képviselő mellett és deklarálják: nem lehet bűntény a hit megvallása, a Biblia idézése. A közösségi médiafelületeken fut a #supportpaivi kampány, a Baltikumtól az Ibériai-félszigetig, Hellásztól Albionig emelik fel hangjukat közösségek, szervezetek és magánszemélyek egyaránt. 

Ők mind érzik, tudják, hogy ma fontosabb kérdésről tárgyalnak Finnországban, mint elsőre gondolnánk. És tudják, hogy a képviselő már csak azért sincs egyedül, mert  

Päivi Räsänen pere a mi perünk is. Az ellene hozott vádakat ellenünk is hozták.

A kérdés most az, hogy a szólásszabadság életben marad-e még Európában (Kanadában épp a napokban halálozott el), cizelláltabban pedig az, hogy megmarad-e a szólás szabadságához fűződő jog a keresztények számára is. Mármint azon keresztények számára, akik nem hajtanak fejet a liberális nyomás, a gender- és a woke-őrület előtt. 

„Perem a vallásszabadság próbája lesz” nyilatkozta a napokban az ötgyermekes édesanya, s tegyük a szívünkre a kezünket: talán még pár évvel ezelőtt sem gondoltuk volna, hogy ilyen nyilatkozatot európai édesanyák tesznek majd.

Mert, hogy a Föld körülbelül ötven országában legalábbis kérdéses a vallásszabadság és az állami apparátus kapcsolata, azt már jól tudjuk (ne feledjük: a legüldözöttebb vallás a világon a kereszténység, Jézus minden hetedik követőjét érinti), de hogy a szimbolikus csatározásokon, karácsonyfa-állítások tiltásán és szóbeli adok-kapokon túlmegy ez a kérdés az öreg kontinensen is, azt még szoknunk kell. Valószínűleg ez is a céljuk.

Nekünk most marad a remény és az imádság,

a sorsközösség vállalása és az őrállás. Vigyázó szemeink Helsinkin. 

#supportpaivi

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És a Talmudból szabad?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés