Érdekvédők: a fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó

2022. január 24. 11:42
Közleményben reagált Márki-Zay Péter szavaira az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ).

„Évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő,

jelesül egy miniszterelnök-jelölt, aki több százezrekhez eljutó nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja”

– szól a szövetség közleménye, melyet Facebook-oldalukon tettek közzé. 

Mint írják, „Magyarországon fogyatékossággal élő ember tízezrei évtizedek óta küzdenek azért, hogy a társadalom megismerje és elfogadja, hogy mindannyian értékes tagjai vagyunk a közösségnek”. Álláspontjuk szerint Márki-Zay „átgondolatlan nyilatkozatai” a mindennapi életben súlyos következményekkel járnak, „amelyeket a fogyatékossággal élő emberek és szervezeteik a maguk nehezen hallható hangjával kevéssé tudnak ellensúlyozni”.

Megbélyegzés helyett programokat várunk, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni.

„Fogyatékos újságírók”

Hozzászólásban az ÉFOÉSZ egyértelművé tette, hogy Márki-Zay Péter vasárnapi megjegyzésére utalnak közleményükkel. Ebben a baloldal miniszterelnök-jelöltje többek között fogyatékos újságírókról beszélt. Az egyesült baloldal miniszterelnök-jelöltje a következőképp fogalmazott:

„Én azt mondtam, hogy Szeged. Nem India, Szeged. Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosok szegény fideszes propagandisták – és a fogyatékos az nem szerencsés szó, mert a fogyatékosokat szeretjük, a fideszes hazug propagandistákra viszont rendkívüli módon neheztelek –, tehát nyilvánvalóan az ő szellemi képességük, nem azt mondom, hogy tökéletes, de nem a szellemi képességükkel van baj, hanem a végtelen aljasság és gonoszság jellemzi ezt a tolvaj társaságot.”

Az ÉFOÉSZ Központ közleményét alább olvashatja el:

Fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök kommentelőkről beszélt Márki-Zay Péter a vasárnapi bejelentkezésében

Márki-Zay továbbá egymillió forintot ad annak, aki bizonyítja, hogy ő Indiába küldte volna az embereket szemorvoshoz. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: Facebook 

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Árulók, ostobák ezek! És Fidesz-ügynökök!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés