Önmagát amortizálja az ellenzék

2022. január 23. 9:16

Fricz Tamás
Magyar Nemzet
Könnyen előfordulhat, hogy Gyurcsány Ferenc végül lecseréli Márki-Zay Pétert.

„Jaj, szegény ellenzék! – mondhatnánk némi iróniával. Jó okunk van ezt mondani – és mégis érdemes egyvalamire figyelnünk. De erről később. Először is szögezzük le: a szivárványkoalíció valóban nincs jó helyzetben – és akkor nagyon finoman fogalmaztunk.

Ugyanis nyugodtan kimondhatjuk: az ellenzéki előválasztás nagyon nem úgy alakult, ahogyan Gyurcsányék szerették volna. Nyilvánvalóan abból indultak ki, hogy vagy Dobrev, vagy Karácsony nyeri a megméretést, mindegyik kiváló lesz, mert végrehajtja a »főnök úr« (Gy. F.) akaratát, Dobrev családi alapon, Karácsony pedig azért, mert ő tényleg nem több, mint egy bábu.

Csakhogy azzal nem számoltak, hogy Karácsony életében először lép egy önállót: kiszáll a miniszterelnöki castingból, mert részben elege lett a marionettfigura-szerepből, részben pedig rájöhetett arra, hogy mégsem neki való a miniszterelnök-jelöltség, mert ez már túl nagy kabát számára. Megriadhatott, s amióta visszalépett, láthatóan felszabadultabb, mint korábban, tehát a döntését nem bánta meg, sőt. Más kérdés, hogy a felszabadultsága abban nyilvánul meg, hogy a főváros körüli korrupciós hálózat kapcsán hazudik reggel, éjjel, este és nappal, és nem képes lemondani, ami normális esetben elkerülhetetlen lenne. De mi a normális eset a balliberális oldalon?”

***

Kapcsolódó

Márki-Zay Gyurcsányról: Azt, hogy ki a kapitány, ő mondja meg

A baloldal miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy bár nem tart tőle, biztosan le tudja őt váltani a Demokratikus Koalíció elnöke. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

Nyitókép: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosítanék: Gyurcsány azzal nem számolt, hogy a brüsszeli maffia
mellett az New Yorki-i maffia is delegál egy embert az előválasztásba.

"Ha Bangóné lennék, én bemutatnám a diplomámat, oszt jónapot.
Vagy írnék egy rövid levelet és a számba venném a revolvert.

Mint ahogy a csatornamászó, Völner, Borkai, Potápi, a lölő, a fletó meg sandl tette.
Mikszáth és Móricz idején.
Mert úriember ezt teszi.
És ezek kinyilatkoztatott módon úriemberek egy szálig.


salátás 2022. január 23. 7:32

@nick89

Az a baj folyton hazudtok...csatorna se volt te madár..meg drog se..meg bangónének diploma se ami épp a téma"

Aha!
Szóval már csatorna se vót, drog se vót.
Talán még ott se vót, ugyi?
Ld. még: lölőzés sincs, simicska nemszemély, jászaioszi meg maszületett bivalybornyú...

Nem értek egyet a szerzővel és az előttem szólókkal sem.

Szerintem Gyurcsány Ferenc vezette DK szemszögéből kell nézni a történteket.

Gyurcsány Ferenc a DK-át - ahogy ezt Orbán Viktor tette - gyűjtő párttá akarja átszervezni. Építkezni azonban csak a többi párt terhére tud. Ezért szorgalmazta, támogatta az összefogást. Ezért tolta előre a feleségét.
Karácsony Gergely lemondása is be volt kalkulálva. Lehet, hogy előre lebeszélték a visszavonulását, gondolva arra, hogy a támogatói majd a második fordulóban Dobrev Klárát fogják támogatni. Itt azonban homok került a fogaskerekek közé és nem jött be a számítás.
Az első fordulóban 633.811 fő szavazott, melyből Dobrev Klára 214.319, Karácsony Gergely 168.396 szavazatot, Márky-Zay 125.944 szavazatot kapott.
A Második fordulóban 662.000 szavaztak, melyből Dobrev Klára 283.677 (+69258), Márky-Zay 371.560 (+245616) szavazatot kapott.

Milyen következtetés vonható le?

Az első fordulóban a pártok szavazó táborának nagy része nem támogatta Dobrev Klárát, ami az összefogáson belüli feszültségre utal. A másik lehetős, hogy olyanok léptek be támogatóként MZ mögött,akik az első fordulóban nem vettek részt és közülük sokan 2022. április 3.-án nem az összefogás listájára fognak szavazni.

Ebből eredően amennyiben én lennék Gyurcsány Ferenc helyében nem forciroznám Márky-Zay visszaléptetését. Amennyiben győzne az összefogás és kormányt alakítana, a DK rendelkezne a legerősebb frakcióval és nélkülük nem tudnának miniszterelnököt választani. Így akár Gyurcsány Ferenc is lehetne miniszterelnök. Amennyiben nem győznek, akkor Gyurcsány Ferenc mondhatja a többi párt felé; Lám, lám ti miattatok nem győztünk, mert egy olyan személyt támogattatok, aki alkalmatlan volt, hogy győzelemre vezesse az összefogást. Ebben az esetben a DK szavazótábora a többi párt szavazótáborából növekedni fog, az LMP és a PM pedig végleg eltűnik.

Összegezve: Gyurcsány Ferenc nem fogja szorgalmazni Márky-Zay menesztését. Bármi történik, mindenképpen teljesülni fog Gyurcsány Ferenc elsődleges célja, a DK gyűjtő párttá való szervezése 2026 választásra.

Azzal viszont egyetértek amit a szerző így fogalmaz meg: ez már nem is pusztán a 22-es, hanem a 2022-es csapdája az ellenzék számára. Mi pedig azt mondhatjuk két és fél hónappal a választások előtt, hogy hátradőlhetünk, és kérhetünk egy kávét? Nem, erről szó sincs, sőt!

Itt a hangsúly ,, Nem, erről szó sincs, sőt!,,

Azért nem értek egyet veled,mert te a középpontban az Orbán elleni gyűlöletet teszed és abba a hibába esel, amibe az ellenzék, hogy kormányváltó hangulat van. Nincs kormányváltó hangulat! Van egy csoport, kb a szavazók 15-20 %-ka akik a FIDESZT - kölköző egyéni sérelmek miatt - és Orbánt gyűlöli. Nem tudom azonban elképzelni, hogy a többség fizetni szeretne az egészségügyi ellátásért, többet szeretne fizetni az energiaszolgáltatásáért, megszüntetni szeretné a családok támogatását, a munkahelyek létrehozásának támogatását, a szakképzés leépítését akarná.

Ami pedig a kommunikációt illeti; a Fidesz részéről a kampány még el sem kezdődött, az ellenzék esetében pedig a02010 évi választás eredményétől egyfolytában folyik. Ugyanakkor az összefogás pártjainak közös, koherens terve nincs, csupán abból áll; amit az Orbán kormány eddig tett abból semmi sem jó, mindent elloptak és az ország a csőd felé halad.
Te tényleg azt gondolod, hogy ez a többségnek elég és elhiszik?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés