Sok a kritika: lezárta a kommentelést a pszichiátriai társaság

2022. január 24. 8:31
Kommentek sokaságában kritizálták a Magyar Pszichiátriai Társaság gyermekvédelmi törvényt kritizáló posztját, végül az MPT lezárta a kommentelés lehetőségét.

Mint azt vasárnap délelőtt megírtuk, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság Facebookon közzétett közleményben kritizálja „szakmai alapon” a gyermekvédelmi törvényt. A közlemény azonban, mint elemzésünkben megírtuk, tudományosan erősen vitatott kijelentéseket tesz (hogy a nem heteroszexuális orientációk is elsősorban biológiai gyökerűek, hogy neveléssel nem lehet megváltoztatni valaki nemét, és így tovább). 

Tudni kell, hogy a Magyar Pszichológiai Társaság egy civil szerveződés, ami nem reprezentálja a szakmát. A társaságnak ezer fős tagsága van, miközben az országban 40 ezer pszichológus van, és még a Facebookon működő szakmai csoportnak is 6300 tagja van. A tagság tehát korántsem kötelező, aki nem tag, az ellen nem tudnak etikai eljárást kezdeményezni sem. A pszichiátriai társaságnak ötszáz tagja van.

Mint említettük, információink szerint koránt sincs a két szervezeten belül konszenzus a közleményből, a pszichiátereknél például míg az elnökség elfogadta a dolgot, addig a tágabb vezetőség nem is tudott róla. 

Azonban az pszichiátriai társaság Facebook-posztja alatt is nem csak sokan támogatták, hanem rengetegen kritizálták is szakmai alapon a közleményt. Olyannyira, hogy nagyjából 370 komment után az MPT lezárta a kommentelés lehetőségét. Pedig a hozzászólók többsége szakmabeli volt. Mutatjuk:

Mivel a poszt nyílt poszt, és a kommentek ott olvashatóak alatta (kivéve amelyeket törölték vagy az oldal kezelői, vagy a kommentelők maguk), válogattunk néhányat, de a neveket kisatíroztuk, mind a támogatóknál, mind a kritikusoknál.

 

 

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Normálisak számára: az észrevétel az egy ajándék.
Janelle Barlow és Claus Moller vezetéstudományi könyvet is írt róla: A complaint is a gift (1996)

Ha a pszichiátriai társaság nem bírja a kritikát, akkor ki? Ha beszól a kliens akkor kidobja a rendelőből?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés