Csirke far-háttal az infláció ellen

2022. január 23. 8:55

Mellár Tamás
Jelen
Két és fél hónap múlva itt vannak a választások, tehát tovább kell költeniük a pénzt.

„A 2021-es év már közel sem volt annyira válságosnak mondható, hiszen a GDP – minden valószínűség szerint – 5 százalék fölött növekedett. Mégis, a költségvetés pénzforgalmi hiánya 25 százalékkal magasabb lett, mint amit a (nem is az eredeti, hanem a jócskán felfelé) módosított költségvetés előírt, számszerűen 5100 milliárd forintot tett ki, ez pedig az éves GDP-nek a 9,3 százalékát jelenti. S ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy az alacsony jövedelmű, gyermekes adózók számára megígért 600 milliárdos februári adóvisszatérítést is az előző évi kiadásokhoz kell számítani, akkor valószínűleg kétszámjegyű lesz a tavalyi államháztartási hiány.

Így aztán nem lehet csodálkozni azon, hogy az infláció tavaly decemberben nem csökkent, hanem növekedett. Ma már reális az esélye annak, hogy akár kétszámjegyű is lehet a pénzromlás mértéke, de az biztos, hogy nem lehet egykönnyen megszabadulni az árak növekedésének 5 százalék feletti ütemétől.

A kialakult helyzetben egyértelmű, hogy egy átfogó antiinflációs gazdaságpolitika azonnali bevezetésére lenne szükség. Az Orbán-kormány azonban nem fog ilyen politikát bevezetni, hiszen ez felérne annak beismerésével, hogy az eddig vitt gazdaságpolitikája csődöt mondott. Ráadásul, két és fél hónap múlva itt vannak a választások, tehát tovább kell költeniük a pénzt. No és persze nem is jön olyan rosszul a makroegyensúly fenntartása szempontjából az infláció felpörgése, hiszen ezzel mérsékelni lehet a bérek és nyugdíjak növekedése miatt előálló kereslettöbbletet. Bízva abban, hogy a kisemberek a pénzillúzió rabjai, vagyis nem nagyon veszik észre azt, hogy a kormány által a zsebükbe tett többletpénzek valójában nem érnek semmit, mert az általános drágulás elviszi azokat.”

Nyitókép:MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Napjaid meg vannak számlálva. Vágod már a centit?

Teljesített különböző telefonon érkező kívánságokat. (Telefon szex, ha úgy tetszik.)

"Talán, ahogy a régi időkben, megint megcsörrent Mellár elvtárs telefonja, hogy „kérlek szépen elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma (…)”. Mellár elvtárs pedig odafigyelt, és jelesre vizsgázott Gyurcsány elvtárs"

Mellár Tamás trükközik.
Amennyiben a költségvetési hiányt a GDP százalékában nézzük - ahogy az adósságállományt is - a hiány, ahogy az adósságnövekedés sem két számjegyű.

Egy gyökértelen politikai prostituált..hajlongott már az MDF-nek, a Fidesznek........majd megsértődött, többre vágyott, nem elégítették ki az étvágyát, majd átsorolt a liberálisokhoz, s a gerinctelenek büszkeségével tüzel a kormányra. Az ilyen árulóktól mentsen meg minden pártot a Sors. Bod Péter Ákos morális rokona.

A zoknikötés eszméletlenül nehéz. Próbáltam könyvből, minta alapján is, de nem ment. Biztosan lehettem volna kitartóbb, de teljesen kilátástalannak tűnt.

Az MSZP-Párbeszéd frakcióban már csak Gurmai Zita és Szabó Timcsi áll helyt nőként (ha a transznőket nem számítjuk). De még így is súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Hosszú életem során sok szép pulóvert kötöttem, egyszer még ötujjas kesztyűt is, de zokni, ahhoz nem voltam elég. Varrtam is, azt is szerettem. Már nincs türelmem hozzá, de kötni még biztosan fogok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés