A baloldali kultúrpolitikáról

2022. január 23. 17:57

Demeter Szilárd
Origo
Amit eddig mutattak, az elég vérszegény.

„Vártam, hogy az ellenzéki szivárványkoalíció kiáll valami értelmezhető kultúrstratégiai-kultúrpolitikai vízióval, amivel majd vitába lehet szállni. Idejük lett volna rá, idestova tizenkét esztendeje elégedetlenkednek. De amit eddig mutattak, az elég vérszegény.

Egyrészt Gréczy Helikopter Zsolt mondott két nevet. Vidnyánszky, Demeter. Ha nem veszik szerénytelenségnek, a magam részéről ezekkel a nevekkel egyetértek, sőt, még tudnék sorolni egy egész hadseregnyit, sok jó magyar intézményvezető végzi a dolgát hazánkban és kerek e földtekén, a haza és a nemzet fényre derül.

Aztán volt még valami ködevés a művész és a művészet autonómiájáról. Ezt értelmezni sem tudom 2022-ben, esetleg koalíciós társuk nagyasszonyával, Lendvai Ildikó elvtársnővel tessenek egyeztetni az óráikat, utoljára talán ő csorbította a t. alkotók szabadságát cenzorként. Hiller István meg tök komolyan belemondta a kamerába, hogy új épületet az OSZK-nak. Esetleg ha miniszterként egy kicsit odafigyelt volna, akkor a nemzeti könyvtárban sem kellett volna annyi romot eltakarítani utánuk, de ez mindegy is: ha véletlenül kormányra kerülnének, akkor ingyen és bérmentve átadom nekik az erre vonatkozó kormányelőterjesztést, négyzetméterre kiszámoltuk, hogy mi lenne a kívánatos.

És úgy látom, hogy rászorulnak a szakmai segítségre. Mert amit a másik szivárványkoalíciós kultúrhérosz, Brenner Kommunizmus Áldozatain Viccelődő Koloman jobbikos ámokfutó az utóbbi napokban elművelt, arra nincs jobb szó: ciki.

Érdemes teljes egészében idézni Prőhle Gergely igazgató úr helyreigazítását, amit a 444-nek küldött: »A nap folyamán nem követtem a tegnapi Esterházy könyvtáravató utóéletét, és amikor este bekapcsolódtam a hírfolyamba, meglepődve láttam, hogy Kaufmann kolléga [444-es függetlenobjektív zseni – DSZ megj.] a tegnapi napon feldúltnak látott, és hogy én csúnyán helyretettem volna Fekete Péter kulturális államtitkárt. Amikor láttam, hogy mindez az agybaj rovat (?), vagy címszó alatt történt, akkor megnyugodtam, mert ez tényleg az. Ugyanakkor amikor felfedeztem, hogy Brenner Koloman az avatáson elhangzottak alapján feljelentést tett az államtitkár ellen, rá kellett jönnöm, hogy vagy a rovat (?) neve megtévesztő, vagy az agybaj valóban terjed – ami egy országgyűlési képviselő, az ELTE BTK korábbi dékánhelyettese esetében legalábbis aggasztó, de még inkább nehezen elképzelhető – régi ismeretségünk alapján legalábbis. Szögezzük le: az államtitkár nem lopta el a gesztusként még csak nem is átadott, hanem megmutatott labdát. Még a műtárgyvédelmi szempontoknak is eleget tett, amikor kesztyűt húzott a felmutatáshoz.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés