Szombati konyhafiló

2022. január 22. 16:13

Kaltenbach Jenő
Facebook
Ahol nincs, vagy nincs elég polgár, ott az alattvalói mentalitás az úr.

„A polgár az aki magában bízik, nem másoktól várja a sorsa jobbra fordulását. Kitartó munkával, ügyességgel teremti meg magának és családjának amire szükségük van. Személyében is szabad, nem állam függő és ezt a szabadságot meg is védi. Ha ebből a fajtából sok van azt polgári társadalomnak hívják. Ilyen helyeken az élet mindenki által ismert kiszámítható szabályok szerint folyik. A hatalom a polgároktól függ, őket szolgálja és nem fordítva. éppen ezért a polgárok ügyelnek arra, hogy kikre bízzák a hatalmat. Tévedés persze előfordulhat, de az korrigálható. (Ez a modell, amely egyes helyeken többé-kevésbé megvalósul.)

Ahol nincs, vagy nincs elég polgár, ott az alattvalói mentalitás az úr. Ott a hatalom nem szolgál, hanem uralkodik és a saját érdekei szerint alakítja a viszonyokat.

Vannak országok ahol az előbbi modell egy történelmileg neki kedvező időszakban kialakult. Máshol meg, vagy nem volt ilyen időszak, vagy azt elmulasztották kihasználni, így nem jött létre a polgárok kritikus tömege.”

Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kaltenbach alattvaló.

Ezért irtották elvtársaid a burzsoáziát (polgárságot).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés