Ámokfutás: a nők eltörlése

2022. január 20. 14:09

Lesti Ágnes
Index
Puzsér Róbert minden Rowling melletti kiállásnak kultúrharcos kenetet ad.

„Puzsér Róbert minap megjelent írása a J. K. Rowling körüli kultúrharcot mutatja be, azzal érvelve, hogy a Guardian brit napilap törölte az év emberére vonatkozó szavazását, miután a jobboldali trollok tömegesen voksoltak rá. Az erre reagáló cikk Velansits Arnold tollából pedig Puzsér Róbertet kritizálja, amiért kiáll a brit írónő mellett, és nem ítéli el a transzok elleni »ámokfutása« miatt, ami szerinte a transzneműek eltörléséhez vezet, vagyis újabb transzfób cselekedet.

Bár Magyarországon ez a téma irrelevánsnak vagy jelentéktelennek tűnhet, fontos lenne kibogozni a szálakat, és megérteni, hogy miért is foglalkoznak egyre többen ezzel a témával, és miért nem érdemes ezt a vitát politikai pártok által kisajátítani vagy épp kampánycélokra felhasználni. Emellett a globalizált világban, ahol a nemzetközi aktivisták és lobbicsoportok ugyanazokat a formulákat használják minden kritikus hang és párbeszéd elnyomására, miért lényeges az, hogy ne a pártpolitikától elvakultan, hanem objektíven szemléljük a helyzetet. 

Először is: a Guardian becsületére váljon, hogy a 2021 év embereit felsoroló cikkében szerepel a Harry Potter-könyveiről elhíresült írónő. Az újság kiemeli érdemeit, vagyis a gyerekek olvasásra ösztönzését és harcát a nők családon belüli bántalmazása ellen. Ezenkívül, bár Puzsér Róbert szeret a weimarizációval példálózni, és sok esetben igazat is adok neki, Rowling esetében nem a bal- és jobboldal, avagy »liberális kurzus« és reakciós »konzervatív erők« harcáról van szó. 

Ebben a vitában a törésvonal máshol van, és Rowling mellett áll minden jobb- vagy baloldali, aki hisz a »nő« mint biológiai valóság fogalmában.

Amit Rowling állít, és Velansits Arnold szerint kemény »transzfóbia«, hogy nőnek vagy férfinak lenni egy biológiai tény, és nem csupán egy azonosulás, identitás vagy érzés. Sokkal többről van tehát szó, mint WC-kről és öltözőkről, habár Magyarországon gyakran ennyire korlátozódik a diskurzus. Az Egyesült Királyságban a Gender Recognition Act (a gender elismeréséről szóló törvény) már 2005 óta lehetővé teszi, hogy a transzneműek hivatalos úton is megváltoztassák a jogi nemüket, és anyakönyvükben és egyéb hivatalos iratukban az általuk megélt nem szerepeljen. Ezután az állam őket jogilag köteles annak a nemnek elismerni, és bizalmasan kezelni nemváltásuk tényét. Ehhez az adminisztratív procedúrához egy hivatalos elismerés kell arról, hogy az illetőnek nemi diszfóriája van.”

Nyitókép: Maxime Gruss / Hans Lucas / AFP. Illusztráció.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...hogy a Guardian brit napilap törölte az év emberére vonatkozó szavazását, miután a jobboldali trollok tömegesen voksoltak rá."

Nem azért törölték Rowling jelölését, mert jobboldali trollok szavaztak rá, hanem mert baloldali trollok elkezdtek sipákolni Rowling első helyezése miatt. Nem kell ám minden hazugságot elhinni, és lelkesen visszhangozni a The Guardiannak, annak a közismerten balos fosgödörnek.

Ez a jobboldali troll duma nálam is kiverte. Honnan lehet tudni egy anonim szavazásnál?

Megértem Lesti Gábor lelkivilágát......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés