Hatvankilenc millió eurót követel eddig Lengyelországtól az Európai Bizottság

2022. január 20. 20:25
Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működése ügyében hozott döntésének – erősítette meg Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön.

Az Európai Unió Bírósága július közepén hozott ítéletében napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, mivel a varsói kormány– a bíróság rendelkezésével szembemenve–, nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Az Európai Unió Bírósága szerint a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá szerinte veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.    

A bizottsági szóvivő a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az Európai Bizottság levelet, benne fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak szerdán, amiért

a lengyel kormány nem tett eleget az uniós bíróság döntésének.    

Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság fizetési felszólítása 2021 novemberétől 2022 januárjáig esedékes bírság megfizetésére vonatkozik. Az első felhívást követően a brüsszeli testület havonta küld fizetési felhívást Varsónak– mondta. Hozzátette: Lengyelországnak mihamarabb teljesítenie kell a bíróság végzését, a befizetés határideje a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 25 napon belül esedékes.    

Az egymillió eurós napi pénzbüntetést addig kell fizetnie a varsói vezetésnek, amíg nem tesz eleget az uniós testület döntésének.    

A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni. Az EU azonban úgy véli, hogy a megrovást a bírók által meghozott ítéletek miatt is alkalmazhatják, és ez veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.    

A lengyel alkotmánybíróság október elején olyan döntést hozott, amelyben kimondta a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az Uniónak nincs kizárólagos hatásköre, valamint azt, hogy az Európai Unióra átruházott hatáskörök csakis az alaptörvénynél alacsonyabb szintű jogszabályokra vonatkoznak.

(MTI)

Fotó: OMAR MARQUES / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért is nem engedélyezi Brüsszel a bíróság reformját Lengyelországnak és Magyarországnak?
Csak azért, hogy a tisztújításokat a "régi Soros-etássbírák" végezhessék továbbra is a Soros-kutyák kölykei közül választva ma is...
Egy Schadl nevű - valószínű, köztörvényes bűnöző szavai nyomán, ezért tettek az ügyészség ellen feljelentést.
Valaki tudja a választás körülményeit, név szerint kik választották Schadl Györgyöt?
Engem most ez érdekelne, minél inkább...
"Dr. Schadl György lett az MBVK elnöke"
"Az MBVK hivatalának vezetőjét az igazságügyi miniszter nevezi ki 7 évre. A megbízást szeptember 1-től dr. Petrik Béla látja el.

A Kar 2015. szeptember 30-án tartotta tisztújító közgyűlését, amelyen 5 tagú elnökséget választott többségi szavazással.

A Kar elnökségének adminisztrációját dr. Kovássy Szabolcs önálló bírósági végrehajtó vezeti, a Kar alelnöke dr. Lukács Tamás önálló bírósági végrehajtó, elnöke pedig Dr. Schadl György önálló bírósági végrehajtó lett."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés