Kipusztulás fenyegeti a tapírokat

2022. január 18. 14:10
Bár egykor benépesítették Dél-Amerika atlanti-óceáni partvidékének erdeit, a közönséges tapírokat (Tapirus terrestris) mára a kihalás veszélye fenyegeti a régióban.

Brazíliában, Paraguayban és Argentínában lévő eredeti élőhelyeiknek csupán 1,78 százalékán élnek még tapírok – derül ki a Neotropical Biology and Conservation című tudományos lapban bemutatott tanulmányból.    

A 250 kilogrammosra is megnövő növényevő emlősök számának csökkenését korábban elsősorban a vadászat és a fakitermelés okozta, most a legnagyobb veszélyt a szaporodásuk visszaesése jelenti.    

A nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a tapírok száma 48 vizsgált területen 15 992-ről 2665-re csökkent. Ráadásul az élőhelyeik olyannyira izoláltak, hogy az állatok nem találnak párt a szaporodáshoz. A demográfiai és genetikai szempontokat figyelembe véve 14-ből csak 3 populáció lehet képes a túlélésre a következő száz évben.    

A tapírok szaporodása nagyon lassú folyamat: a nőstények 13 hónapnyi vemhesség után csak egyetlen utódot hoznak a világra, és két szülés között gyakran akár három évet is kihagynak.

„Szimulációink egyértelműen kimutatják, hogy a kisebb populációknál már évente egyetlen egyed elvesztése is a teljes lokális populáció gyors kihalásához vezethet” – fejtette ki a tanulmány társszerzője, Patrícia Medici, a dél-amerikai tapírok védelmére létrejött nemzetközi szervezet munkatársa.

(MTI)

Fotó: Michael Nolan / Robert Harding Premium / robertharding via AFP

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés