Orbánék háborút akarnak kirobbantani a szomszédban?

2022. január 18. 12:07

Fekete-Győr András
Facebook
Ez a dilettáns külpolitikai koncepció gyarmattá teszi hazánkat.

„»Zseniális« külpolitikai vezetésünk az elmúlt hetekben szétverte a kapcsolatokat az új német kormánnyal, legitimálta a kazahsztáni tüntetők erőszakos szétverését, meggyilkolását, és immár a Nyugat-Balkán stabilitását is veszélyezteti.

Bosznia-Hercegovina a balkáni-háború legnagyobb politikai és biztonsági válságával néz szembe. Kormányunk pedig teljes mellszélességgel azt a Milorad Dodikot támogatja, aki a boszniai Szerb Köztársaság vezetőjeként szét akarja robbantani Bosznia-Hercegovinát. Az autonóm Szerb Köztársaság regionális parlamentje 2021. december 10-én megszavazott egy határozatot, amellyel megkezdte az országtól való elszakadását, ugyanis kivonul a boszniai fegyveres erőkből, az igazságszolgáltatásból és az adórendszerből. Ezzel aláássa a daytoni békemegállapodásban lefektetett alapelveket, és ismét katalizálhatja az etnikai csoportok és a regionális hatalmak közötti konfliktust.

»Magyarország érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke és stabilitás legyen, erre pedig a legkézenfekvőbb garanciát az európai integráció jelenti«. Ezt Szijjártó Péter nyilatkozta tavaly februárban. Egyetértek: nemzeti érdek, hogy az ország szomszédságában stabilitás legyen. Még sokan emlékezhetnek arra, amikor Magyarország déli határaitól néhány kilométerre forró háború dúlt. Arra is emlékeznünk kell, hogy az első nagy menekülthullám a boszniai háború idején indult meg Magyarország irányába, és akkor a szerbiai magyar nemzetiségű lakosság is menekülni kényszerült. Ezért érthetetlen, hogy Szijjártó az államkasszából miért támogatja százmillió euróval a háború népírtásait relativizáló, Bosznia és Hercegovina destabilizálására törekvő szerb szeparatistákat.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, hogy említed a külpolitikát, Bandika.

Szintén egy fontos érv amellett, hogy titeket SOHA ne engedjünk a kormányrúdhoz...

Csak nem azt akarjátok mondani, hogy Orbánt komolyan veszik a világban és számít a szava valahol is?
Netalántán tényező a világpolitikában?

Kb. olyan hülye vagy, mint a Jakab.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés