Választási vereség esetén két pad között a földre eshet Márki-Zay Péter

2022. január 19. 7:00
Amennyiben a választáson győz az ellenzék, egyértelmű lehet Márki-Zay Péter szerepe. Elvileg. Egy vereség azonban meg is pecsételheti a sorsát, hiába ő áll a közös lista élén. Ha nem tud nyerni egyéniben sem, az elemzők szerint neki is jobb, ha be sem ül a parlamentbe.

Az utóbbi hetek botrányai és az ezzel kapcsolatos ellenzéki megnyilvánulások alapján úgy tűnik, gyengülnek Márki-Zay Péter pozíciói az ellenzéki térfélen belül, ami érzékenyen érintheti a választás utáni sorsát is. Persze ha a baloldal megnyeri a választást, Márki-Zay Péter – legalább is jelen állás szerint – miniszterelnök lesz, akár hozza a hódmezővásárhelyi egyéni körzetét, akár nem. Nyilván egy egyéni mandátum tovább erősítené pozícióit.

Ennél azonban érdekesebb, mi lesz a sorsa, ha nem győz az ellenzék az áprilisi választáson.

A baloldali miniszterelnök-jelölt tavaly augusztusban jelezte, ha mandátumot szerezne, akkor vagy a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt (ÚVNP) frakciójába ülne be, vagy a Párbeszéd képviselőcsoportjához csatlakozna. Márki-Zay tervét akkor üdvözölte Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, ami egyben rábólintásnak is volt tekinthető pártja részéről.

Azóta azonban sok minden történt, először is az, hogy eldőlt: Pálinkáséknak nem lesz önálló frakciójuk a parlamentben,

miután az ő támogatásukkal induló Márki-Zayon kívül minden jelöltjük elbukott az előválasztáson.

Közben a baloldali miniszterelnök-jelölt bedobta a hetedik frakció ötletét, amely az Új Világ Néppártra alapozott volna, de ezt az elképzelését nem tudta átvinni az ellenzéki oldalon. Január elején már arról beszélt, hogy a nyilvánvaló ellenállásra tekintettel jegeli ezt a tervét, ám választási győzelem esetén újra elővenné a témát.

A miniszterelnök-jelöltet kontrollálhatatlan kijelentései miatt már elég sokan kiosztották a baloldalon az elmúlt hetekben, és

nem úgy néz ki, hogy bárki kapkodna utána az ellenzéki térfélen.

Főleg úgy, hogy minden párt azon van, hogy minél jobb pozíciókat fogjon a közös listán a későbbi frakcióalakításhoz.

Megkerestük Márki-Zay Péter kampánystábját, arról érdeklődve, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a történtek után tartja-e magát eredeti tervéhez, miszerint bejutása esetén beülne a Párbeszéd frakciójába, de nem kaptunk választ. Ugyanígy kerestük a Párbeszédet is, hogy továbbra is befogadnák-e képviselőcsoportjukba Márki-Zayt, de ők sem reagáltak megkeresésünkre. Bár ezt akár jelzésértékűnek is lehetne tekinteni.

Ahogy a Mandinernek nyilatkozva Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója emlékeztetett, Márki-Zay a jövőjével kapcsolatban decemberben elég határozottan nyilatkozott egy interjúban, amikor kijelentette: biztos, hogy a listás helyét nem fogadná el, egyéniben szeretne nyerni és úgy bekerülni a parlamentbe.

Mindez azt jelenti, hogy

az ellenzéki miniszterelnök-jelölt számára kulcskérdés, hogyan szerepel majd egyéni körzetében.

Mráz szerint nyilván Márki-Zay számára nem lenne egy vonzó helyzet, hogy beülve bármelyik képviselőcsoportba, annak vezetője határozná majd meg, milyen témában és mikor szólalhat meg a parlamentben. Miközben a hódmezővásárhelyi közgyűlésben akkor szólal fel, és azt mond, amikor akar. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy ha parlamenti képviselő lesz, le kell mondania a polgármesteri pozíciójáról – hívta fel a figyelmet az elemző.

Erősen megfontolandó tehát, hogy ha nem kap parlamenti vezérszerepet, érdemes-e ezt erőltetnie – mondta Mráz.

Az sem lenne megoldás, ha független képviselővé válna, hiszen így még kevesebb megszólalási lehetőséget kapna

 – tette hozzá az elemző. 

Kiszelly Zoltán szerint sem lenne semmi értelme Márki-Zay számára, hogy független képviselő legyen. A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Párbeszéd befogadó nyilatkozata is csak szándéknyilatkozatnak tekinthető, amelynek nincs jogi kötőereje.

Frakcióvezető valószínűleg nem lesz, de frakciótagként persze felajánlhatnak neki egy országgyűlési alelnöki posztot vagy egy komolyabb bizottság elnöki pozíciót. Ezzel együtt Kiszelly is úgy látja, hogy választási vereség esetén Márki-Zay számára sokkal jobb opció, ha visszatér Hódmezővásárhelyre, mint hogy bukott miniszterelnök jelöltként bármilyen mandátummal beüljön a parlamentbe.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan, régóta mondom.

Márki-Zay jó eséllyel NEM LESZ még parlamenti képviselő sem egy vereség esetén.
Dobrev szinte biztos, hogy NEM LESZ.
Karácsony biztos, hogy NEM LESZ. Sőt, ő még győzelem esetén sem lesz!

Valójában JAKAB PÉTER a Moslék listáján az első valódi jelölt!

Érdemes ezt a vasat ütni.

Pontosan!
Régóta mondom.

Szerintem ezt a vasat is érdemes lenne ütni!

Egy ex katedra kijelentés alátámasztás nélkül csak marhaság. Igaz, tőled már megszoktuk.

Listáról bekerül, és nézni fogják, mint az állatkertben a cerkófot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés