Áder János Kenyában – Kész budapesti diplomáciai képviseletet nyitni a kelet-afrikai ország

2022. január 17. 14:01
Mindkét államfő hangsúlyozta, hogy a látogatás tovább mélyítheti Kenya és Magyarország együttműködésének lehetőségeit.

Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten – hangzott el hétfőn Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. A államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül.

A két politikus négyszemközti találkozóját követő közös sajtótájékoztatón mindkét államfő hangsúlyozta, hogy a látogatás tovább mélyítheti Kenya és Magyarország együttműködésének lehetőségeit. Áder János úgy fogalmazott, hogy

Kenya az elmúlt években a térség turisztikai, pénzügyi, kereskedelmi és diplomáciai központjává vált, hatalmas demográfiai és életszínvonal emelkedés történt.

Ezért, mint mondta, a következő időszakban az itt élők számára a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer biztosítása lesz a legfontosabb.

Több szempontból is hasznos lehet a partnerség

Kiemelte, hogy Kenya lakosságának 40 százaléka, a vidéken élők több mint 70 százaléka a mezőgazdaságból tartja el magát. „Alapvető fontosságú számukra, hogy korszerű ismeretekhez és technologiához jussanak” – fogalmazott az államfő, aki hozzátette, hogy ebben a magyar szakemberek, cégek tudása segítségül szolgálhat. Mint mondta, Magyarország szintén hasznos partner lehet a korszerű állattenyésztéshez, klímatűrő növények termesztéséhez és nemesítéshez, élelmiszeripari termékek feldolgozásához szükséges tudás és eljárásmódok biztosításában.

Elhangzott, hogy a Hungarian Helps Programban eddig öt sikeres program valósult meg és további hatot terveznek. Kenyai látogatása során Áder János fel is keresi az egyik támogatott központot, várhatóan ellátogat a Munkás Szent József Plébánia és Szakképzési Központba, amely közel 280 ezer dollár (88 millió forint) támogatást kapott. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés