Végigcsinálom és győzni fogunk

2022. január 15. 12:03

Márki-Zay Péter
Jelen
Nemcsak Gergő jött, legutóbb Jakab Péter járt nálam.

„Vannak, akik azt mondják, az utolsó jó napja az volt, amikor megnyerte az előválasztást, azóta folyamatos lejtmenetben van. Minek tulajdonítja az elmúlt hónapokat, és van-e valami, amit másképp csinálna?

Az előválasztásra valójában most fogunk pontot tenni. Lezárjuk a még nyitott kérdéseket, a pártokkal döntünk az országos listákról, méghozzá a választók akaratának megfelelően. De ne becsüljük alá, ami eddig történt, mert az idő azzal telt, hogy fölépítsük a kampányt, legyen profi kampányközpontunk, megteremtsük a működés személyi és tárgyi feltételeit. Ezek nem látványos folyamatok, ám önök is láthatják, a központ tele van emberekkel, akik mind-mind velünk dolgoznak. Meg kellett állapodnunk a pénzügyi forrásokról, amelyekből el tudunk kezdeni kampányolni, például plakátokat nyomtatni, de persze plakáthelyek is kellenek, csak ma Magyarországon azok döntő többsége is a Fidesz kiváltságosainak kezén van. Ennek ellenére már láthatják az üzeneteinket a választók, és ebben is rengeteg munka van, komoly előrelépés. Az ellenzék meg fogja nyerni a választást, és leváltja Orbán Viktort.

Ugyanakkor a Medián legutóbbi felmérése szerint az emberek nagyobb része gondolja azt, hogy Orbán marad. Nem érzi úgy, hogy vészesen elkéstek?

Én meg azt látom, hogy az ország többsége változást akar, és ezt tartom mérvadónak. Félreértés ne essék, figyelek a kutatásokra, de emlékszem arra is, hogy még a legmegbízhatóbb műhelyek sem álmodták meg előre, hogy megnyerem a hódmezővásárhelyi polgármesteri küzdelmet vagy az előválasztást. Szóval, a klasszikus mondás újra igaz: nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. És ezt a választást is meg lehet, meg is fogjuk nyerni.

Sokaknak nem tetszik, hogy a közös listaállítás során a hat együttműködő párt megakadályozta, hogy legyen egy hetedik frakció is. Vannak, akik úgy vélik, hogy az előválasztáson – az ön szóhasználatával élve – »leváltott« ellenzék tulajdonképpen ezzel azt üzeni, hogy a választás elveszítésére készül.

Valóban van ilyen aggály némelyekben, nem tagadom, de ezt a hangulatot meg kell fordítanunk. És sikerülni is fog, az elmúlt hónapok után most először érzem azt, hogy végre vége az egymásnak is oda-odaszúrunk megúszhatatlan korának, világos, hogy mindenkinek a Fidesz lesz a legfontosabb ellenfele. Ha ez valóban így van, ahogy érzem, akkor Orbán Viktort le tudjuk váltani.

Nem érzi úgy, hogy belesétált a pártok csapdájába az előválasztási győzelem eufóriája után, amikor leállt alkudozni? Mintha a tábornok lement volna a kantinba egyezkedni – vagy, hogy egy életszerűbb fordulattal éljünk, kissé arra emlékeztet ez, amikor Karácsony Gergely az előválasztás két fordulója közt Hódmezővásárhelyre utazott tárgyalni. Eleve vesztes szerep.

Feltéve, hogy mindenféle lényegtelen presztízsszempontokat méricskélünk a közös cél, Orbán leváltása helyett. Nemcsak Gergő jött, legutóbb Jakab Péter járt nálam, éppen annak megerősítésére, hogy Orbán rendszerét csak együtt tudjuk legyőzni. Ennek érdekében minden olyan kérdésben hajlandó vagyok engedni a pártoknak, ami nekik fontos, ilyenek a listás helyek például. És ők, úgy látom, mindenben hajlandóak lesznek engedni, ami nekem fontos ahhoz, hogy Orbánt legyőzzük. Így áll össze az egység Magyarországért. Ha ezeket az elvszerű kompromisszumokat megkötjük, és mostantól kezdve együtt küzdünk, akkor a választást meg lehet nyerni. Meglesz a közös lista, a közös jelöltek, a közös kampánystratégia. Mostantól minden adott lesz a győzelemhez. A kampány pedig felpörög.”

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

!No pasarán! - Dolores Ibárruri
(Franco 1975. november 20-án halt meg.)

Ónody-Molnár "ha pártszóvivő lennék, sem lehetnék vonalasabb pártmunkás" Dóra...

"Nem is fogunk osztogatni pozíciókat. Ez alól egyetlen kivétel van, Hadházy Ákos, aki az elszámoltatás és a korrupció felszámolásának felelőse lesz."

Hány perc alatt feszítenék keresztre Orbán Viktort, ha a saját rokonát (unokatestvérét) tenné az "elszámoltatás" és a "korrupció felszámolása" teljhatalmú urává, adott esetben jogi végzettség nélkül bámilyen ügyészség első számú vezetőjévé?

A végig, az meddig? Ameddig az elvtársaid hagyják? Vagy a szőke sárkány szóvivőd?

Rendben. Tollat viszünk és hozunk:-)

Vissza szoktad olvasni saját bejegyzéseidet? Mert azokból tényleg ez a kép jön össze - rólad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés