Nem szavazhatnak a koszovói szerbek az alkotmány megváltoztatásáról

2022. január 15. 17:25
A koszovói rendőrség szombaton közölte, hogy nem engedte be a határon a Szerbiából a koszovói szerb kisebbségnek küldött népszavazási dokumentumokat.

A közlemény szerint egy személygépkocsit és két teherautót tartóztattak fel a merdarei határátkelőnél pénteken. A tehergépjárműveket lefoglalták, a járművekben tartózkodó embereket pedig visszafordították a határról. Szerbiában vasárnap népszavazást tartanak az alkotmány igazságügyre vonatkozó részének megváltoztatásáról a bírói függetlenség biztosítása érdekében. Az embereknek arra kell igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy támogatják-e a módosításra vonatkozó parlamenti döntést. A reformra azért van szükség, hogy Szerbia megfeleljen az európai uniós normáknak, és közelebb kerülhessen az uniós tagsághoz.    

Belgrád szeretné, ha a kérdésben a koszovói szerb kisebbség is véleményt nyilvánítana.    

Ugyanakkor a koszovói hatóságok jelezték: a Koszovó területén élő szerbek csak levélben szavazhatnak, vagy Szerbia pristinai képviseletén adhatják le voksaikat. A múltban bevett gyakorlat volt, hogy szavazóhelyiségeket állítottak fel a szerb többségű területeken.    

A koszovói kormány pénteken leszögezte: egy önálló állam területén más ország nem szervezhet népszavazást, és alkotmányellenesnek nyilvánította a 2012 óta működő gyakorlatot.    

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovóban körülbelül százezres szerb kisebbség él, amely támogatja Belgrádot, és részt kíván venni a szerbiai politikában.

(MTI)

Fotó: Armend NIMANI / AFP

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés