Jamaicán kapták el a haiti elnök gyilkosát

2022. január 15. 21:47
A jamaicai hatóságok őrizetbe vettek egy volt haiti szenátort, aki Jovenel Moise haiti elnök meggyilkolásának a fő gyanúsítottja – közölte szombaton a jamaicai rendőrség.

Dennis Brooks rendőrségi szóvivő elmondta, hogy John Joel Joseph ismert politikust, aki ellen a haiti hatóságok a Moise-gyilkosság ügyében elfogatóparancsot adtak ki, pénteken vették őrizetbe a hatóságok. Brooks arra nem kívánt válaszolni, hogy az őrizetbe vétel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kérésére történt-e, amely szintén nyomoz az ügyben. Az sem ismert, hogy Josephet Jamaicán vették-e őrizetbe.    

Moise ellen tavaly júliusban, saját otthonában követtek el merényletet, amelyben a felesége is megsebesült.

Halála tovább mélyítette a karibi térség legszegényebb országában uralkodó belpolitikai zűrzavart. A merénylet után napokkal a haiti rendőrfőnök, Leon Charles közölte, hogy Joseph kulcsfontosságú szerepet játszott az összeesküvésben, feltehetően ő szállította a fegyvereket és szervezte meg a találkozókat. A rendőrség körözést adott ki ellene.    

Haitin már mintegy 45 embert tartóztattak le a Moise elleni merénylet ügyében,

ám vádemelés egyelőre nem történt, a hatóságokat pedig több bírálat is érte, egyebek között azt vetik a szemükre, hogy befolyásolni próbálják a tanúkat és megfélemlítik az ügyben közreműködőket. Az Egyesült Államok januárban egy kolumbiai férfi ellen emelt vádat a Moise-gyilkosságban való részesség vádjával. Mario Palaciost az amerikai hatóságok Panamában fogták el.

(MTI)

Fotó: Valerie BAERISWYL / AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés