Itt a lista arról, hogy mire vonatkozik az árstop

2022. január 15. 08:12

Megjelent az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet.

2022. január 15. 08:12
null

Megjelent a Magyar Közlönyben az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet, ami azt is részletezi, hogy a csirkefarhát milyen feldolgozásaira vonatkozik az árstop, írja a Telex. Emlékeztettek: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a csirkefarhát árát is befagyasztják.

A „lista”

A péntek esete közzétett kormányrendelet indoklása szerint „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” van szükség erre a lépésre. Az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban lesz érvényben. A hatósági áras termékek listája így néz ki egészen pontosan:

    kristálycukor (fehér cukor),

    búzafinomliszt BL 55,

    finomított napraforgó étolaj,

    házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),

    csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),

    ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

A kormányrendelet azt is kifejti, hogy mit jelent az október 15-i árszint. E szerint:

– ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni,    

– ha pedig az a) pont szerinti bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll.

Büntetés

A kormányrendelet előírja, hogy a kereskedők kötelesek a 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására. Emellett az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást is ki kell tenniük az üzletben jól látható helyre, csomagküldő kereskedelem esetén pedig a nyitólapon kell ezt közzétenni. Ha egy kereskedő nem tartja be a kormányrendelet előírásait, és erről a hatóság tudomást szerez, akkor

50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot is kaphat.

Ismételt jogsértés esetén akár a kereskedő tevékenységét is felfüggeszthetik, ennek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2022. január 15. 14:20
-zsoltkom- "Itt a lista arról, hogy mire vonatkozik az árstop" - Orbán Viktor... (mesterségesen felértékeltről a valódi értéktelenre) Ne legyen drágább az első Orbán Viktornál. És vissza is kell olcsósítani arra a szintre, hogy valós értékét lássa mindenki. Ennek dátuma... április 3-a, szép tavaszi vasárnap. Egy egész nap szolgálja e kedves Orbánt elbuktató célt. Szebb lesz Orbán nélkül... majd mindenki meglátja. :)
zakar zoltán béla
2022. január 15. 13:20
A kép kirekesztő, mert túl sok rajta kakas! Kevés a tyúk és kappan sehol?! HelsingŐR Bizományi Áruház, ...sorakozó! ...............
Macskaszerelde
2022. január 15. 12:20
Megkérdezném a pékeket például, meg mindenkit, aki most nemzethalált vízionál, hogy amikor 80 forinttal csökkent az üzemanyagár, akkor az miért nem csapódott le a termékeken? Miért mindig csak felfelé, lefelé soha? Ugyanezt megkérdezném a lecsökkentette egy-egy áfa-kategória kapcsán is. Miután megválasztolták, kérem, tegyék hozzá, miért a bankok privilégiuma a mentőöv, miért csak őket lehet százmilliárdokból (akár forint, akár euró, akár dollár) menteni, a polgárokat miért nem? Utóbbihoz segítség: külföldön IS belátták, hogy a lenyeletett százmilliárdok érdemi struktúrális változás nélkül, a tönkremenő emberek ellenében rossz üzlet, szóval a legutóbb már elsősorban a jónépet igyekeztek támogatni, meg a megmaradó munkahelyeket. A beadandókat kérem "hogyan kormányoznának a szocik" jeligével válaszként csatolni :)
Bradanek
2022. január 15. 11:15
A globalista, szivárványos, kommunista moslék sivalkodik az emelkedő árak és infláció miatt, de az ár befagyasztó, inflációcsökkentő intézkedések miatt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik