Mi köze Bige Lászlónak a csődbe ment sepsiszentgyörgyi kenyérgyárhoz?

2022. január 15. 13:15

A Bige Holding Székelyföldön bérüket, fizetésüket bíróságon kereső embereket hagyott hátra, írja a Nethuszár.

2022. január 15. 13:15
null

Egy olyan privatizációs történet következik a 2010-es évek elejéről, amilyeneket Románia már Adrian Nastase bukásával maga mögött hagyott, a Bige Holding viszont Székelyföldön alkalmazta a receptet, utána pedig bérüket, fizetésüket bíróságon is kereső emberek és az iskolai kiflijüket hiányoló kisiskolások maradtak, írja a Magyar Nemzet a Nethuszár közlése alapján.

A Nagyváradról Magyarországra áttelepült Bige László ma már anyaországunk ötödik leggazdagabb embere: műtrágyagyárat üzemeltet. Az általa irányított Bige Holding aztán elkezdett terjeszkedni Magyarország jelenlegi határain túl is, így került Erdélybe. Saját bevallása szerint a holding erdélyi ügyeit fia, Bige Zalán intézi, bár a Nethuszár által megszerzett romániai iratokban jobbára testvére, a Bige Holding másik tulajdonosának, Bige Zoltánnak a neve szerepel. A Bige Holding vezetőjét, Bige Lászlót 2013-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az év emberének választották –  pár hónappal később

megbuktatta az évtizedes múltra visszatekintő sepsiszentgyörgyi kenyérgyárat, a mögötte álló céget, a Mopaco SA-t felszámolta, az embereket elbocsátotta és az elmaradt bérüket sem fizette ki.

A szentgyörgyi kenyérgyár

Erdélyben nagy hagyománya van a kenyérgyáraknak, valahol az urbanizáció fokmérője lehetett egy időben, minden jelentősebb városnak volt kenyér- és cukorgyára, vagy ezek valamelyike, a gyárak pedig fontos szerepet töltöttek be a helyi közösségek életében: sportszakosztályok, különböző neves események megszervezése kötődik nevükhöz. A sepsiszentgyörgyi kenyérgyár azzal tűnt ki az átlagból, hogy míg a nagyobb erdélyi városokban elkótyavetyélték a kenyérgyárakat a vadprivatizáció hajnalán, addig a szentgyörgyieknek rendre sikerült olyan befektetőket találniuk, akik a kenyérgyárat a megye egyik legsikeresebb vállalkozásává tették – számolt be róla a Nethuszár.

Aztán jött a Bige Holding…

A Bige Holding aztán a sepsiszentgyörgyi Mopaco SA tulajdonosa lett, és ekkor kezdődtek a bajok. A helyiek által csak kenyérgyárnak nevezett malomipari cég vagyona nem lehetett kevés, amikor Bige megérkezett és elfoglalta az igazgatói széket, de erről majd később, írják. Aztán mindmáig tisztázatlan okokból a Mopaco 2013-ban bejelentette, hogy

94 alkalmazottjából 85-öt elbocsát, és elindult ellene az egyszerűsített csődeljárás.

Közel kilencven Kovászna megyei székely nem kapta meg utolsó munkabérét, 2015-ben még mindig az igazukat keresték azok, akik addigra még nem legyintettek lemondóan. Ennél is súlyosabb, hogy a csődeljárás megindulása után a Mopaco nem tudta teljesíteni szerződésben foglalt vállalását, miszerint elkészíti a Kovászna megyei kisiskolásoknak járó tej és kifli programhoz a szükséges kifliket. Kisiskolások ezrei maradtak uzsonna nélkül szerte Kovászna megyében, ráadásul a csődeljárás időzítése miatt az önkormányzatok csak késve tudtak újabb beszállítót találni – írja a Nethuszár.

Csőd vagy valami más?

2013 júniusában az alkalmazottak még mindig az elmaradt bérüket várják, a cég Gyárfás Jenő utcai központjába mennek, hogy megtudakolják: mikorra várható a bérek rendezése. A helyzetet az is bonyolítja, hogy

a munkaszerződés felbontásáról szóló iratokat sem kapták meg az egykori alkalmazottak, így aztán munkanélküli-segélyre sem jogosultak.

A cég központjában a brassói csődbiztos fogadja az elkeseredett embereket, aki tájékoztatja őket, hogy leltározzák a Mopaco vagyonát, majd elárverezik, a befolyt összegből pedig kifizetik az elmaradt béreket. Hogy mikor? Azt ő nem tudja – olvasható a Nethuszár cikkében.

A csődeljárás során felmérik a cég vagyonát, majd elárverezik, az így befolyt összeget pedig a csődbiztos kiutalja a hitelezőknek – ez az eljárás, dióhéjban, ha van vagyon, amit elárverezzenek. Igen ám, de érdekes módon a csődeljárás megindulása és a leépítések bejelentése előtt alig egy héttel, 2013. március 19-én egy belső, februárban keltezett javaslatra (referat) hivatkozva, pontosabban, az abban foglaltakat jóváhagyva, a Mopaco részvényeseinek tanácsa úgy dönt, hogy a nyíregyházi NZRT-Trade Kft. (Nyíregyháza, Kórház utca 1/a) céggel szemben fennálló tartozását rendezendő, a Mopaco tulajdonában álló következő ingatlanokat, piaci értékének megfelelően számolva, átadja a nyíregyházi cégnek:

    Pékség, Kézdivásárhely, Ady Endre utca 7.

    Szentivánlaborfalvi malom, Szentivánlaborfalva, Malom utca 272.

    Oltszemi malom, Oltszem, Malom utca

    Árusító kioszk (pult), Sepsiszentgyörgy, Stadion utca

    Árusítópont (üzlet), Sepsiszentgyörgy, 1918. december 1. utca, földszint

    Ipari épületek, Sepsiszentgyörgy, Gyárfás Jenő utca 9.

a fentiek tehát hirtelen átkerülnek az NZRT-Trade Kft. tulajdonába…

Az erről szóló hivatalos okiratban, a leépítések előtti utolsó közgyűlés jegyzőkönyve szerint, mintha nem is félnének a közelgő csődtől, mintha a jövőbeni gazdasági tervek része lenne az ingatlanok átadása: […] tekintettel a Mopaco SA gazdasági-pénzügyi helyzetére, annak hatékonyabbá tételének érdekében, ellenszavazat nélkül […] – áll a közgyűlés jegyzőkönyvében.

Aligha gondolhatjuk, hogy a cég vezetése vagy épp Bige Zalán igazgató március 19-én még nem tudta, hogy egy héttel később, 26-án bejelenti, hogy alkalmazottainak többségét elbocsátja és elindul a csődeljárás, viszont az NZRT-Trade Kft. Nyíregyházáról legalább jól járt: ölébe hullott egy kisebb birodalom Székelyföldön.

Ki áll az NZRT-Trade Kft. mögött?

Meglepetés következik: a Bige Holding cégcsoport egyik tagja, amelyik a kelet-magyarországi régió mezőgazdaságának műtrágyaellátását vette fel portfóliójába – írja a Nethuszár. Szóval, a 2013. márciusi közgyűlésen még csak nem is beszélhetünk arról, hogy csődszag van a levegőben, hanem a szóban forgó részvényesi ülésen a tagok örömmel állapítják meg, hogy éves forgalmuk az egy évvel korábbi 5.701.495 lejről 8.884.707 lejre nőtt, de az sem a közelgő csőd jelének tudható be, hogy Kiss Sándor részvényes javaslatára a közgyűlés újabb négy évre megválasztja Bige Zoltánt a cég adminisztrátorának, az ülésen a szintén részvényes Bige Hasso Kft.-t Csíkos Tibor András képviseli. A Bige Hasso Kft. főtevékenysége a vagyonkezelés – főleg a Bige Holding vagyonának kezelése.

2013 után

Az elbocsátások bejelentése előtti héten a Mopaco ingatlanvagyonának egy jelentős részét átadják a NZRT Trade Kft.-nek, amely szintén a Bige Holding cégcsoport tagja. Ugyanezen a közgyűlésen döntenek a másfél millió lejes (akkori árfolyamon nagyjából 340.000 euró) hitelkeretük meghosszabbításáról. A Mopaco birtokában maradt ingatlanokat és ingóságokat a brassói felszámolóbiztos próbálja elárverezni, mérsékelt sikerrel, a megmaradt eszközpark egy részét pedig – a helyiek elmondása és a helyi sajtó szerint – ócskavasként vásárolják fel vállalkozó szellemű emberek.

Az ingatlanok elárverezésénél nem véletlenül írnak mérsékelt sikerről: a kovásznai Mesterek utcájában található ingatlanegyüttest, amely továbbra is a Mopaco tulajdonában maradt, a felszámolást intéző brassói Info Deep Insolvency próbálta értékesíteni, a kikiáltási ár 223.075 euró. Vevő nem kerül, így végül 2018-ban Kovászna város önkormányzata eldönti, hogy megvásárolják az épületet, azonban, érdekes módon, mielőtt ajánlatot tehettek volna, hirtelen került egy vevő. A csőd bejelentése után 223.075 eurós áron hirdetett ingatlan végül 85.520 eurórért kelt el, a vevő ismeretlen. Jó üzlet, kérdés, kinek? – teszi fel a kérdést a Nethuszár.

Két évvel az elbocsátások után,

2015-ben a Székelyhon napilap arról számol be, hogy az egykori alkalmazottak még mindig nem kapták meg elmaradt bérüket,

de a felszámolóbiztos ígéri, 30 napon belül fizet. A Nethuszár magukat megnevezni nem kívánó forrásoktól úgy tudja, a mai napig nem rendeződött megfelelően az elmaradt bérek kérdése, volt, aki el sem ment felvenni, mások pedig azóta elhunytak, miközben egy fillért sem láttak a jogos járandóságukból.

A történet talán legdurvább része a pitiánerség,

írják: a Bige Holding összesen 49.357 lejjel tartozik mintegy kilencven személynek – a legkisebb összeg 350, a legnagyobb 1500 lej, sem akkoriban, sem most nem számított olyan csillagászati összegnek, amit ne lehetne kifizetni – különösen, ha az ember nem is olyan rég hosszabbította meg az 1.500.000 lejes hitelét a BRD banknál, ugye… Az akkori árfolyamon nagyjából 11.000 eurónyi összeg nem valószínű, hogy megterhelte volna a Bige család zsebét, annak fényében biztosan nem, hogy a közeli Kommandó településen villát tartanak fent, helikopterleszállóval, ahogy az dukál.

Amire szavak sincsenek

A Nethuszár szerint a Bige Holding erdélyi kalandozásainak legsúlyosabb következménye a Kovászna megyei gyerekeket érintette: 2013 áprilisától a Mopaco nem tudta teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettséget, miszerint az iskolai tej- és kifliprogramhoz szükséges kifliket előállítja.

Kisiskolások ezrei, szerte Kovászna megyéből, hónapokig csak tejet kaptak, kifli nélkül,

a megyei tanácsnak 2013 szeptemberére is csak nagyon nehezen sikerült új beszállítót találnia.  Az elmaradt kiflik miatt senki sem kárpótolta a nebulókat – jegyezte meg keserűen akkoriban a Covasna Media portál.

Összegzés:

A Mopaco SA hivatalosan elérhető adatai alapján

nehéz megérteni, hogy mi indokolta a csődeljárás elindítását, a leépítést és a kenyérgyár tönkretételét.

2013-ban, a csőd évében még 1.973.916 lejes nettó profittal büszkélkedhet a vállalat, az üzleti forgalom szintén jól alakul, a Lista Firmelor adatainak alapján:

(Cifra afaceri=forgalom; profit net=nettó nyereség)

Érdekes, legalábbis elgondolkodtató az, hogy végül is miért ment csődbe a Mopaco, ahogy az is felvethet nem szokványos kérdéseket, hogy miként lehetett a leépítések bejelentése előtt egy héttel áttenni a cég vagyonát egy másik cégbe. Adósság fejében?

Mégis, kinek tartoztak, hogy ennyire sürgősen kellett törleszteni? Hát épp a Mopaco tulajdonosának, a Bige Holdinghoz tartozó NZRT-Trade Kft.-nek!

Akárhogy is, mire a csődeljárás elindul, addigra a szentgyörgyi kenyérgyár ingatlanvagyonának jelentős része átkerült a nyíregyházi Bige Holdinghoz tartozó cég tulajdonába, utánuk pedig az özönvíz.

Azaz, majdnem, írják: a Bige klán ugyanis mai napig hazajár Kovászna megyébe, Kommandón igazi villát építettek maguknak, elvadászgatnak a környéken, ha nagy hó van, akkor sem kell kínlódniuk egy Daciában, mert a helikopterük felviszi őket a legmagasabban fekvő székely falucskába, a villához pedig helikopterleszálló is tartozik, aggodalomra tehát semmi ok… Az ügy még mindig nem zárult le, a Mopaco továbbra is felszámolás alatt áll, a következő tárgyalásra 2022. január 21-én kerül sor – zárja sorait a Nethuszár.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2022. január 16. 14:12
Ezért gazdagodott ez meg mást kirabolt
Ildikó99
2022. január 16. 14:09
A költségekbe én beszállok
Ildikó99
2022. január 16. 14:08
Fekete sereget küldeni rá
Box Hill
2022. január 15. 18:25
Csauseszku! Pe Cse Re! Bige!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik