Az atomenergia elengedhetetlen az uniós energiaellátás biztosításához!

2022. január 15. 18:42

Tóth Edina
Magyar Nemzet
Minden alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású technológiát egyenlő módon kell kezelni.

„A kezdetben elutasító, mostanra már tartózkodó német nyilatkozatokkal szemben Magyarország azzal a megközelítéssel ért egyet, hogy minden alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású technológiát egyenlő módon kell kezelni az összes uniós politikában, beleértve az éghajlat-semlegességet 2050-ig elérni célzó beruházások osztályozását is. Az ilyen technológiákat az EU-nak nemcsak elismernie, hanem aktívan támogatnia is kell!

Az atomenergia használatának kérdésében hosszú ideje nincs egyetértés, hiszen – ahogyan arra az Európai Bizottság is rámutat tervezetében – »a zöldátállás tagállamonként változó kihívásokat jelent«. 

Nem véletlen azonban, hogy az EU soros elnökségét az idei első fél évben betöltő Franciaország – több más tagállammal, köztük hazánkkal karöltve – az elmúlt időszakban nyomást gyakorolt az Európai Bizottságra az atomenergia zölddé nyilvánítása érdekében. 

Az új paksi blokkok az ellátásbiztonságot erősítve azt is elősegítik, hogy a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb arányban vehessék ki részüket a hazai villamosenergia-termelésből. Erre kiváló példa, hogy nemcsak a Paks II atomerőmű felvonulási területének építési munkálatai kezdődtek meg, hanem az ország egyik legnagyobb naperőműve is felépült Pakson.

Várható, hogy az atomenergia hasznossága mellett kiálló tagállamokat további, most már hivatalos elemzések által bizonyítottan alaptalan támadások fogják érni, mi azonban nem hátrálunk. Atomenergia nélkül nincs klímavédelem, nincs zöld jövő és nincs alacsony rezsi! 

A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára, hiszen csak így lehet érvényesíteni az ellátásbiztonsági szempontokat is! Ezért az ­Európai Parlamentben továbbra is következetesen ki fogunk állni az energiabiztonságot szavatoló atomenergia mellett.”

Fotó: STEFAN PUCHNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehogy lesz. A magyar autógyárak is mind éppen állnak át teljesen zöldenergiára. Pont azoknak nem kell, akik nagyfogyasztók.

Ezzel szemben Paks 2-vel még rengeteg probléma lesz, a mostani inflációs hullám rengeteg többletköltséget és csúszást fog okozni, csak ezt nem fogják a választás előtt kitárgyalni. Ha Putyin megtámadja Ukrajnát, akkor meg kb. nullára esik az esélye, hogy Paks 2 valaha elkészül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés