Századvég: A magyarok az átlagosnál jobbra értékelik a kormányzati járványkezelést

2022. január 14. 12:49
Az európai kontinens államainak jelentős részében azonban a gazdasági hatások tompításának kérdésében egy döntően elégedetlen társadalom képe rajzolódott ki – derült ki egy új felmérésből.

Az európaiak a koronavírus-járvány egészségügyi kihívásainak kezelésével elégedettebbek, mint a gazdasági és munkahelyvédelmi intézkedésekkel. A magyar lakosság az átlagosnál szignifikánsan jobbra értékeli a problémák megoldására tett kormányzati lépéseket” – derült ki a Századvég Alapítvány 30 ezer európai lakos megkérdezésével készített felméréséből, amelynek megállapításait pénteken közölték az MTI-vel.

Kormányzattal szembeni is elvárások jelentek meg

A Századvég Európa Projekt 2021 elnevezésű, 30 európai országra kiterjedő kutatása szerint továbbra is a koronavírus jelenti az egyik legfontosabb kihívást a kontinens lakói számára, ugyanakkor 2021 második félévében ez már a kormányzattal szembeni konkrét elvárásokban is realizálódik. Hozzátették, hogy az országok egy kisebb – Magyarországot is magában foglaló – része alapvetően elégedett mind a vakcináció biztosításával, mind a munkahelyvédelmi intézkedésekkel, a kontinens államainak több mint felében azonban a gazdasági hatások tompításának kérdésében

egy döntően elégedetlen társadalom képe rajzolódott ki.    

Kifejtették: az európai közvélemény 82 százaléka tartja aggasztónak a koronavírus-járványt – ebből 41 százalék szerint nagyon, szintén 41 százalék megítélése szerint inkább aggasztó a helyzet –, és mindössze 5 százalék gondolja úgy, hogy a félelmek eltúlzottak, a pandémia egyáltalán nem ad okot aggodalomra.  A lista élén déli államok Portugália (92 százalék), Málta (90 százalék) és Spanyolország (89 százalék), míg a végén egyes kelet-közép-európai országok állnak: Lettország (61 százalék), Csehország (66 százalék) és Szlovénia (69 százalék).    

Mindenki állást foglal

Hozzátették, hogy Magyarország ebből a szempontból a lista középmezőnyében, második harmadában található: a lakosság 79 százalékát aggasztja kisebb-nagyobb mértékben a koronavírus, ebből 45 százalék szerint inkább, 34 százalék szerint nagyon aggasztó a járványhelyzet. Szintén európai átlag körüli (7 százalék) azok aránya, akik szerint túlzott a járványtól való félelem. Érdekességnek nevezték, hogy

Magyarországon nem voltak olyanok, akik ne tudtak volna állást foglalni a kérdésben.    

Hazánkban tehát nem jutottak meghatározó szerephez a vírustagadó és vírusszkeptikus vélemények, ugyanakkor azokról sem állítható, hogy többségben lennének, akik a járványhelyzetet fokozott aggodalommal figyelik. A legnagyobb csoportot Magyarországon azok képezik, akik szerint aggasztó ugyan a koronavírus-járvány, de mégsem okoz számukra az életben minden mást felülíró, fokozott félelmet. Ebben a hazai közvélemény egyébként a dániaival mutatja a legszorosabb hasonlóságot” –fogalmaztak.    

Úgy folytatták, hogy a vakcináció lakossági megítélésének köszönhetően az európai államok listájának első harmadában található Magyarország, sőt a maximálisan elégedettek arányát tekintve hazánk az európai listavezető: a megkérdezettek 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljesen elégedett az oltási folyamattal. Mint írták, az uniós központi vakcinabeszerzés mellett Magyarország több lábon állt az oltóanyagok biztosításában. A kritikus tavaszi hónapokban Magyarország ezzel az átoltottsági listák dobogós helyére került, augusztusban pedig az első országok között tette lehetővé a harmadik dózis felvételét. Az átoltottsági arány további növelésének azóta sem akadálya a vakcinahiány vagy az oltási kapacitás – fűzték hozzá.   

Elégedetlen szlovákok és lettek 

A Századvég szerint a lakosság elégedettsége – nem csak Magyarországon – többnyire az emberek hétköznapi tapasztalatain és a valós eredményeken alapul. Az oltási folyamattal teljes mértékben elégedettek aránya a tavaszi oltási kampány másik két „sikerállamában”,

az Egyesült Királyságban és Máltán a legmagasabb.    

Gyökeresen más összkép rajzolódik ki a felmérés készítői szerint Szlovákiában és Lettországban, ahol a lakosság mintegy 60 százaléka elégedetlen országa védőoltási programjával, és 10 százalék alatti azok aránya, akik szerint kormányuk a lehető legjobban végezte dolgát e tekintetben. „A koronavírus-járvány nem csupán egészségügyi kérdést jelent a lakosság jelentős részének életében, hanem veszélybe kerülő munkahelyeket, elhalasztott üzleti lehetőségeket, bizonytalanabbá váló megélhetést is.  Sőt, az európaiak elégedettségét vizsgálva azt látjuk, hogy épp a gazdaságfejlesztés és a munkahelyvédelem az a terület, ahol a legtöbbet várnának kormányaiktól az emberek” – írták. Míg az oltással az elhúzódó problémák ellenére is csak a népesség harmada volt elégedetlen Európában,

a gazdasági következmények kezelésével majdnem fele, 47 százaléka.

Felfelé lóg ki a sorból a lista első harmadában található Magyarország, ahol a lakosság többsége (58 százaléka) alapvetően pozitívan értékeli a gazdasági károk enyhítésére tett lépéseket, a teljesen elégedettek közel egyharmados aránya pedig Európában a legmagasabb – fűzték hozzá. A Századvég kutatása szerint aránylag magas, 22 százalékos volt ugyanakkor az adatfelvétel idején egyáltalán nem elégedettek aránya is, ami arra enged következtetni, hogy elsősorban a pandémia negatív gazdasági hatásainak enyhítését várja el a közvélemény a kormányzattól.

(MTI)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Naná, főleg az a 40.000, aki már belehalt a kínaivírusba!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés