Orbán főtanácsadója szerint az árstop hatékony eszköz az infláció ellen

2022. január 14. 7:27
Nagy Márton a Világgazdaságnak azt mondta: a jóléti intézkedések fedezete az, hogy a kormány sikeresen kezelte a válságot.

Az élelmiszerárstop jól illeszkedik a kormány antiinflációs politikájába, amely a családokat védi. A korábban meghozott intézkedések – a rezsicsökkentés, az üzemanyagárak befagyasztása, a kamatstop – ugyancsak ezt a cél szolgálták – mondta a Világgazdaságnak Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója.

A napilap pénteki számában Nagy Márton hangsúlyozta: a kereskedelmi egységek nem tehetik meg, hogy az élelmiszerárstop alá tartozó termékeket nem forgalmazzák, a kormány előírja számukra a megfelelő mennyiség polcon tartását. Nagy Márton elmondta, hogy a rezsicsökkentés és az üzemanyagárak befagyasztása 1-1,5 százalékponttal csökkentette az inflációt, az élelmiszerárak stopja pedig további 0,5-1 százalékponttal mérsékli majd a fogyasztói árakat. Így összességében a kormányzati antiinflációs törekvések 2-2,5 százalékponttal szoríthatják le az árak emelkedését. A főtanácsadó utalt rá, hogy míg hazánkban 2021 novemberében 7,4 százalék volt az infláció, addig Lengyelországban tavaly decemberben 8,9 százalékos volt az általános áremelkedés üteme: vagyis a kormányzati intézkedések tetten érhetők. Úgy látja, hogy 2022-ben – még ha a következő hónapokban csökkennek is az árak – az infláció 5 százalék körül alakulhat.

A helyzetet nagyban befolyásolja, hogy a járvány mikor ér véget, hiszen ameddig a pandémia kitart, addig az infláció is velünk lesz. Tudniillik a globális ellátási láncok akadozásáért a járvány a felelős, megszűnésével az említett zavarok is eltűnnek. Hozzátette: a jegybanki inflációs cél, a 3 százalékos áremelkedési ütem 2023 elejére jöhet össze. A közgazdász szólt arról is, hogy a magyarországi inflációt kétharmadrészt globális tényezők mozgatják, egyharmadrészt pedig belső faktorok okozzák. Arra a felvetésre, hogy mi lesz a fedezetük az idei jóléti intézkedéseknek és az ágazati béremeléseknek, Nagy Márton úgy felelt, hogy a döntések hátterében a kormány sikeres válságkezelése áll, hiszen a magyar gazdaság gyorsan helyrejött.

Nagy Márton szerint a 2021-es gazdasági növekedés bőven 6 százalék felett volt, ami azt is jelenti, hogy a 2019-es teljesítmény fölé jutottunk, több mint 1 százalékkal. A 2022-es bővülés 5 százalék körül alakulhat, ami ugyancsak szép teljesítmény lesz. Kiemelte, hogy a hazai munkaerőpiac teljesen helyreállt, ezt jelzi, hogy 4,7 milliónyian dolgoznak, és a munkanélküliségi ráta mindössze 3,6 százalék.

A gazdasági napilapban megjelent összeállításból kiderül, hogy az elemzők szerint átmeneti hiányt okozhat az élelmiszerárak befagyasztása, az árstop alá eső élelmiszerek előállítói pedig úgy vélik: az árcsökkentéshez a kereskedelmi láncoknak kell lemondaniuk árrésük egy részéről, ellenkező esetben az élelmiszer-előállítás biztonsága kérdőjeleződik meg.

A NielsenIQ piackutató adatai szerint az elmúlt egy évben 43,5 milliárd forintot költöttünk tejre, 39 milliárdot napraforgó-étolajra, 19 milliárdot kristálycukorra, és 12,5 milliárd forintot hagytunk a boltok pénztáraiban csirkemellért, 11 milliárdot búzafinomlisztért, 9 milliárdot pedig sertéscombért – ismerteti a Világgazdaság.

(MTI)

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. verzió: A kínaivírus nem lehet biológiai fegyver, mert csak az időseket öli meg. (2019 tavasz)
2. verzió: A kínaivírus nem lehet biológiai fegyver, mert nem öl meg mindenkit. Pl Afrikában alig van áldozata, pedig az egészségügye a legrosszabb a világon.(2020 tavasz)
3. verzió: A kínaivírus nem lehet biológiai fegyver, mert a gyerekeket is megöli, ezért oltakozni kell. Oltakozni, oltakozni. (2021 január.)

+1 verzió: A kínaivírus nem lehet biológiai fegyver, mert Kínában csak 5000, az USA-ban meg 850.000 embert ölt meg.

És arra nem gondol Orbán, hogy vissza kéne adni, amit NER-ezéssel elloptak?
Vagy legalább a 35 méteres zászlórúd 5,3 milliárdját.

,,Lehet önszopkodni magunkat de ez a nagyobb horderejű inflációt a kormány gerjesztette is az utóbbi fél évben a jóléti intezkedeseivel. ,,

Az euróövezet egyes országaiban, amelyek hasonlóak Magyarországhoz, hasonló az inflációs rátájuk. Pl. Az eurózónán belül Litvániában (9,3 százalék), Észtországban (8,4 százalék) és Belgiumban (7,1 százalék).

A te logikád szerint - Márky-Zay ideológiáját követve - csökkenteni kellene a kiáramló béreket, jóléti szolgáltatásokat. A bérek esetében növelni az adókulcsot, hogy csökkenjen a kereslet. Nagyon sok terméknél,szolgáltatásnál azonban ez sem csökkentené a keresletet, mert hitelt vennének igénybe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés