Szijjártó: Szankciók helyett a párbeszédre és az együttműködésre kell alapozni az uniós külpolitikát

2022. január 13. 17:25
A külgazdasági és külügyminiszter szerint amennyiben Európa nem így tesz, úgy biztonságról mások fognak dönteni, az európaiak nélkül.

Az EU-s külügyminiszterek kétnapos informális tanácsülésének első napján Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és Oroszország a napokban nagyszabású tárgyalássorozatba kezdett különböző helyszíneken. Kiemelte, hogy ezt a kormány is támogatja, ugyanis Magyarország közép-európai államként a kelet-nyugati együttműködésben érdekelt, nem a konfliktusban.

Nagyon sok rossz tapasztalatunk van abból az időszakból, amikor Kelet és Nyugat között konfliktus volt, ezeken a szituációkon Magyarország rendre rajta veszített”

– fogalmazott.

Hangsúlyozta: azt várják el az EU-tól, hogy támogassa az amerikai-orosz tárgyalásokat, és ne kizárólag a szankciókra építse saját külpolitikáját, hanem a párbeszédre, az együttműködésre. „Ha továbbra is kizárólag a szankciókról fog szólni az európai uniós külpolitika, akkor azzal Brüsszel gyakorlatilag azt éri el, hogy az európai biztonságról nélkülünk, tehát az európaiak nélkül fognak mások döntést hozni, és ez nem lenne helyes” – figyelmeztetett Szijjártó Péter.

„Itt Franciaországban is most azt szorgalmazzuk, hogy az EU kevésbé ideológiára épülő, sokkal inkább

pragmatikus, érdekalapú, gyakorlatias külpolitikát folytasson, s támogassa a kelet-nyugati párbeszédet, az amerikai-orosz tárgyalásokat”

– tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy tiszta hang .... Szijjártó Péter.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés