Elszabadult hajóágyú

2022. január 12. 10:50

Knopf Alexandra
MZP Karácsony Gergely visszalépése óta a második csalódás, amelyet a baloldal szavazóinak el kell viselniük az országgyűlési választás előtt.

Erős évkezdésen vagyunk túl, már ami a politikai szezont illeti. Néhányan azt hihették, hogy mindenki, köztük az ellenzéki politikusok is pihentek egy keveset, és átgondolták a következő hónapok teendőit, a kampányszakemberek felkészítették a nyilvánosságban szereplőket arra, milyen tematika mentén zajlanak majd a sajtótájékoztatók és a sajtónyilvános események, esetleg a „téli szünetben” páran felütöttek egy könyvet, amely mondjuk a politikai kommunikáció alapjairól szól. A többség elképzelhető, hogy így cselekedett, a nagy tömegben azonban egy emberrel láthatóan nem számoltak baloldali berkeken belül: mégpedig az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével.

Márki-Zay Péter az új év első napján jócskán kitett ma­gáért, és napokra muníciót adott a magyar médiamunkásoknak, amikor közölte, hogy soha nem állt még olyan jól az ellenzék, mint most, ezt pedig azzal magyarázta, hogy „a covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság szavazott a Fideszre, de a fiatalok, akik most csatlakoztak az ellenzékhez, ők kormánykritikusok”. A kijelentés akkora felháborodást keltett, hogy meglepő módon még a baloldali elit tagjai közül is többen elítélték, csakhogy maga a miniszter­elnök-jelölt mindezek dacára sem volt hajlandó bocsánatot kérni. Ő továbbra is azt állítja, hogy a fideszes – valamint ez esetben az ellenzéki áruló – média kiforgatja a szavait, és „soha ki nem mondott mondatokat” ad a szájába; s az sem zavarja meg, hogy az elhangzottakról felvétel készült, amit ráadásul ő maga osztott meg közösségimédia-oldalán.

Hiába próbálja tagadni a vádakat, és hiába beszél kiragadott szavakról, nem ez volt az első eset, amikor Márki-Zay a koronavírus-járvány által megtizedelt időskorú lakosságról és ezzel összefüggésben a Fidesz-tábor csökkenéséről értekezett. A feltételezés ugyanis, hogy az idős emberek halála a gyurcsányista koalíciónak kedvez, visszatérő elem a baloldali miniszterelnök-jelölt kommunikációjában. Egy olasz lapnak adott interjújában például már novemberben az elképzelt választási győzelme egyik eszközeként beszélt az idősek covidhaláláról, de korábbi videóiban ugyancsak többször érintette a témát. Egy alkalommal például úgy fogalmazott, „az idősebbek, aki közül sajnos most nagyon sokan halnak meg, körülbelül kétharmad arányban támogatták [Orbánt], tehát az idő megint csak nem a Fidesznek dolgozik”. Sajnálkozás? Dehogy.

Nyitóképen: Simon András után Péterfi Judit is az ellenzéki miniszterelnök-jelölt stábjához csatlakozott. Korábban mindketten az ATV munkatársai voltak. Fotó: Facebook 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés