Mi a magyar konzervativizmus?

2022. január 9. 8:08
Az amerikai politikai és médiaelit nem tudja, hogy a magyar kormány miért teszi azt, amit tesz.

„Matt fiam és én megdöbbenve tapasztaltuk tavaly nyáron Magyarországon, hogy az elmúlt évszázad magyar politikai gondolkodásának meghatározó ténye a trianoni szerződés. »Trianon«, ahogy ők hívják, az a szerződés, amely Magyarországgal foglalkozott az első világháború után, és amely Nagy-Magyarországot egy csonka állammá degradálta, területének kétharmadát elvette. A magyarok ezt nemzeti katasztrófának tekintik, a szlovákok, románok és más kisebbségek, akik akkoriban magyar uralom alatt éltek azokon a területeken, és akik Trianon által saját földet kaptak, egyáltalán nem tartják katasztrófának. Matt ezután azt mondta: »Nem kell egyetértened a magyarok álláspontjával ahhoz, hogy felismerd,

mennyire fontos számukra ez a kérdés,

és hogy ezt figyelembe vedd, amikor megpróbálod megérteni, miért gondolkodnak úgy, ahogyan gondolkodnak«.

A Magyarországon töltött idő felnyitotta a szememet, mert rávilágított, hogy az amerikai kormányzati, politikai és médiaelit mennyire szándékosan nem tudja, hogy a magyar kormány miért teszi azt, amit tesz – és hogy Orbán Viktor lecserélése egy EU-barát liberálisra valószínűleg kevésbé változtatna a helyzeten, mint azt sok nyugati gondolja. Magyarország az előző évszázad nagy részében a nagyhatalmak kegyelmének volt kiszolgáltatva. Trianont a győztesek kényszerítették ki, és megosztották az országot. Aztán a második világháború után a szovjetek gyarmatosították Magyarországot, és negyven évig fogva tartották. Minden magyar, legyen bármilyen politikájú, mélyen a csontjaiban érzi a megalázottság érzését. Még sok liberális, az Európai Unióval együttműködni vágyó magyar is érzi magában szabadsága és önrendelkezése bizonytalanságát.

Ha meg akarjuk érteni, hogy a magyarok miért gondolkodnak úgy, ahogyan gondolkodnak

– az EU-ról, a bevándorlásról és sok más dologról –, akkor tisztában kell lennünk ezzel a történelemmel: egy sajátos közép-európai nép történelmével, amelynek saját, egyedi nyelvével folyamatosan küzdenie kellett a leigázás ellen, és identitását és cselekvőképességét a megszállók alávetették. Ettől még nem lesz igazuk a magyaroknak ebben vagy abban a kérdésben, de segít megérteni a nézőpontjukat.

Szeretném felhívni a figyelmet

Orbán Balázs, a budapesti Mátyás Corvinus Collegium vezetőjének,

a miniszterelnök egyik főtanácsadójának új esszéjére. Ebben a magyar konzervatív gondolkodás és az angolszász konzervatív gondolkodás közötti különbségeket tárgyalja. Vegyük például ezt: Az angolszász országok általában hosszú tengerparttal rendelkeznek. Ezért történelmük során mindvégig tengeri és kereskedelmi hatalmak voltak, és gyakran alapítottak tengerentúli gyarmatokat. Ennek egyik következménye volt, hogy gyakrabban találkoztak idegen kultúrákkal, és ennek következtében rendszeresen meg kellett határozniuk az idegen kultúrák viszonyát a sajátjukhoz. A kontinentális hatalmak alapvetően tartanak a nomád népek megjelenésétől, míg a tengeri hatalmak maguk is nomádok.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon jó és érdekes írás. Javasolnám a Mandiner szerkesztőségének, hogy a teljes írást vegye át és jelentesse meg magyar fordításban.

A szerző szerint: Az amerikai mainstream külpolitikai elit - mind a bal-, mind a jobboldali - egyik legellenszenvesebb irányzata az a feltevés, hogy az amerikai értékek egyetemesek, és mint ilyeneket el kell fogadni. Nem volt közvetlen tapasztalatom olyan külföldi népekkel kapcsolatban, akik az Egyesült Államokat kulturálisan imperialista országnak tekintették, amíg el nem kezdtem Közép-Európa országaiba járni. Ha egyszer elkezded az ő szemükön keresztül látni a dolgokat, figyelemre méltó (vagy ennek az amerikainak volt), hogy mi, amerikaiak mekkora zaklatók vagyunk. Nem arról van szó, hogy elutasítják minden értékünket; valójában a legtöbbjükkel egyetértenek. Amit nehezményeznek, az az amerikai arrogancia, amikor puha és kemény hatalmunkat használjuk arra, hogy minden külföldi embert amerikaivá változtassunk. Korábban azt hittem, hogy ez nagyjából egy üres baloldali panasz, de amikor saját magad tapasztalod, rájössz, hogy ez tényleg igaz. Orbán Viktor az Európai Unió béte noire-ja, de kulcsfontosságú megragadni, hogy nem követeli meg más uniós országoktól (megjegyzésem; ahogy ezt megköveteli az EU és az USA, beleértve a volt rabszolgatartó országokat), hogy kövessék Magyarország értékeit és példáját; csak azt akarja, hogy Magyarország magára hagyva kormányozza magát, ahogy jónak látja, általános keretek között. A magyar szuverenitást védi. Ha a magyar választók még idén tavasszal kifordítják hivatalából a Fideszt, és megsemmisítik a kiskorúakat célzó LMBT-anyagokat tiltó törvényt, akkor rendben van: ezt a döntést a magyar emberek hozták meg, szabályosan megválasztott képviselőik révén. Ezt nem Brüsszel kényszerítette volna rájuk.

Erre mondom én, hogy Moszkva helyett Brüsszel az USA-val feltupírozva.

,,Aki nem magyar, valóban nem értheti.,,

Szerintem értik, csak a saját érdekeiknek nem felel meg, ezért támadják.

Ez egy nagyon is lehetséges leírás, összetevőként mindenképp értelme van.

Te vagy Viktor? Orbán Viktor?
Helyes!
D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés