A legmerészebb álmainkat is felülmúlta a Magyar Zene Háza – Batta András a Mandinernek

2022. január 7. 14:11
Kihirdették a Magyar Zene Háza koncertprogramját. Klasszikus, jazz, világ-, tradicionális és elektronikus zenei koncertekkel, workshopokkal, zenepedagógiai foglalkozásokkal, valamint interaktív zenetörténeti kiállítással várja a közönséget január 23-tól a Liget Budapest projekt keretében felépült intézmény.

A nyitás utáni napokban zeneakadémisták adnak ingyenes koncerteket, majd január 28-tól indul az intézmény koncertprogramja, amelyre a magyarzenehaza.com honlapon pénteken megkezdődik a jegyértékesítés is – jelentette be Horn Márton operatív igazgató a Magyar Zene Háza pénteki sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy az épület minden nap nyitva tart, az állandó kiállítás is hétfő kivételével egész héten látogatható lesz, míg a programok az első két hónapban a hét második felére koncentrálódnak, majd fokozatosan az egész hétre kiterjednek.

Fotó: Ficsor Márton

Halmos András, az intézmény koncertprogram-vezetője a külföldi vendégek közül kiemelte John Grantet, aki szólóelőadóként először lép fel Magyarországon új nagylemeze, a Boy From Michigan turnéján, március 26-án. Először lesz hallható Magyarországon a soul, a jazz és a rock'n'roll instrumentális ötvözetét játszó Delvon Lamarr Organ Trio, a modern popzenéjébe tradicionális zenei elemeket is beépítő görög-szudáni énekesnő, Marina Satti, a katalán újfolk-színtér kiemelkedő dalszerző-előadója, Sílvia Pérez Cruz, valamint a Grammy-díjas Aoife O'Donovan is.

Egy új magyar brandet építünk – Batta András a Mandinernek

Azt szeretnénk, hogy mindenki, aki betér hozzánk, örömmel térjen vissza – meséli a Széchenyi-díjas zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozza, hogy az egyedülálló helyszín egy izgalmas, interaktív találkozási pont lehet bárki számára.

Fotó: Városliget Zrt. / Mohai Balázs

Rendkívül színes programokkal készülnek az intézmény első időszakára, a komolyzenétől a jazz-en és az elektronikus dallamokon át a koncertek mellett lesznek családi programok, matinék, szabadegyetem és Masterclass-kurzusok.

Az érdekesség varázsa nagyon fontos, a ház szinte magától hívja be a vendégeket. Célunk, hogy a Városligetben sétáló emberek betérjenek, megigyanak egy kávét vagy sört, és ha már itt vannak, megnézzék a fantasztikus interaktív kiállításunkat vagy a Hangdómot. És ha látják a kivetítőn, hogy délután van egy érdekes komolyzenei vagy jazzkoncert, maradjanak itt és hallgassák meg azt is. Biztos vagyok, hogy aki egyszer betér ide, vissza fog jönni. A koncerttermekkel ellentétben, amelyek az esti produkciókra vannak kihegyezve, mi magát a Magyar Zene Házát szeretnénk fókuszba helyezni, hogy erős, önálló branddé váljon.

Tehát egy interaktív intézménnyel találkozik majd a látogató?

Igen, a párbeszéd, a találkozás a lényeg. A közönség, az előadók, a kiállítások mind egymásra találhatnak itt. A zene áthatja az egész teret, minden szinten az interakcióra törekedtünk. Amikor 2012-ben a tervpályázatot kitalálták, az elképzelés az volt, hogy legyen egy kiállítótér, élő zene, kinti koncerthelyszín, zenepedagógiai foglalkozások; nekünk ezeket kellett kibontanunk az utóbbi években.

Akkor minden adott, hogy elvesszünk a zene varázsában?

Az intézmény a parkkal együtt kivételes természetközeliséget áraszt, ezt a természetességet szerettük volna bent is megjeleníteni. Az épület, az interaktív kiállítás a legmerészebb álmainkat is felülmúlta. Kollégáimmal együtt a kezdetektől fogva benne voltunk az alkotási folyamatokban, de nem gondoltuk volna, hogy ilyen érdekes, izgalmas, felfedezésre csábító, zenei és összművészeti kulturális programot sikerül megalkotni. 

Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (brácsa) és Rohmann Ditta (cselló) Dohnányi Ernő, George Enescu és Hans Krása életútját idézik meg Kolozsváry Marianna művészettörténész részvételével; Pawel Zalejski hegedűművész, Ariel Barnes csellóművész és Sztojánovits Andrea médiaművész pedig a Nomadic Spirits koncerten lépnek együtt színpadra. A Debussy női szemmel: egy nimfa gondolatai című esten Győri Noémi fuvolaművész és Szabó T. Anna író, költő a női sorssal összefonódó érzelmeket elevenítik meg zenei-irodalmi performanszukban. A Szent Efrém Férfikar előbb a moszkvai Doros Ensemble-lal, majd a korzikai Ensemble Tavagnával együtt lép fel. A Dalszerzők köre című programsorozat estjein négy dalszerző-előadó zenél, mesél a színpadon; az első est szereplői Balla Gergely, Barkóczi Noémi, Henri Gonzo és Jónás Vera lesznek.

Fotó: Ficsor Márton

Először ad közös koncertet a tuvai Huun-Huur-Tu és a Kerekes Band; a török Kudsi Ergüner, a hatlyukú török népi síp nagymestere pedig triójával a szúfi zenétől indulva kínál sokrétű zenei utazást. A Klézsei Ünnepen moldvai csángó furulyadallamok várják a közönséget Hodorog András és tanítványai előadásában. Robert Henke öt, egymáshoz kapcsolt Commodore számítógéppel állít elő kortárs produkciót, fellép Berlin egyik emblematikus producere, dj-je és kiadóvezetője, a brit Sam Barker, és kifejezetten a Magyar Zene Házába tervezett vizuális show-val érkezik az olasz Lorenzo Senni. A jazzkoncertek közül Halmos András kiemelte a japán zongorista, Makoto Ozone, és a magyar vibrafon- és marimbajátékos, Szaniszló Richárd közös fellépését, illetve Ben Wendel szaxofonos és zenekara koncertjét is.

Batta András ügyvezető igazgató, Severinghaus Artemisz zenepedagógiai vezető és Horn Márton operatív igazgató (jobbról balra) Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Batta András ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a Magyar Zene Háza hézagpótló intézmény, melynek fő célja a beavatás, új közönségrétegek megszólítása, de a közoktatásnak is szeretnék megmutatni, hogy a zeneoktatás igenis menő dolog – derült ki a távirati iroda tudósításából.

A ház működésének három pillére a kiállítások, a zenei programok és a zenepedagógia lesznek

– mondta el, hozzátéve: itt a legkülönbözőbb zenei műfajok és stílusok, különleges produkciók és együttműködések is otthonra találnak majd. Kiemelte, hogy a Magyar Zene Házát tervezője, a világhírű japán sztárépítész, Fudzsimoto Sou is eddigi legjobb épületének tartja. Az egyedülálló épület hívogató, üvegfalú előtere fontos szerepet kap a közönség becsábításában, a ház mellett pedig szabadtéri színpad és zenei tematikájú játszótér is épült. A zenei programokra kitérve az ügyvezető hangsúlyozta, hogy minden eseményük hordoz valamilyen üzenetet.

Kiemelt figyelmet fordítanak például a fiatal zenészekre vagy a Magyarországon még sosem járt előadók meghívására,

akik gyakorta magyar muzsikusokkal zenélnek majd együtt. De hazai előadók között is létrejönnek együttműködések, a kurátori hétvégéken például egy-egy jelentős zenész – elsőként Harcsa Veronika – hívja meg barátait – jegyezte meg.

Fotó: Ficsor Márton

Severinghaus Artemisz, a Magyar Zene Háza zenepedagógiai vezetője hangsúlyozta, hogy specifikus programokkal szólítják meg a különböző közönségrétegeket és korosztályokat is. Számos program az állandó kiállításhoz kötődik majd, de koncertekhez is kapcsolódni fognak beszélgetések, mesterkurzusok. Hétköznaponként Ringató foglalkozások, szombat délelőttönként pedig kisebbeknek, illetve nagyobbaknak szóló matinék is várják a családokat, terveznek pedagógusnapot, de szabadegyetemeket és workshopokat is – tette hozzá.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Álcaháló már van. És olyan jó, hogy az ágyúk nem is látszanak.

Látom, nem szolgáltad a dolgozó népet a seregben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés