Az olaszok kötelezővé tették az oltást az 50 év felettieknek

2022. január 6. 18:03
Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókra kell számítania annak, aki nem veszi fel a vakcinát.

Az olasz kormány azonnali hatállyal kötelezővé tette az új típusú koronavírus elleni védőoltás felvételét minden, 50 év fölötti személynek – derül ki a hivatalosan szerda este közzétett rendeletből.

Az érintetteknek június 15-ig kell beadatniuk a vakcinát.

Európában Olaszországban szedte – az Egyesült Királyság után – a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus; több mint 138 ezren haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

Mario Draghi kormánya az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára már korábban kötelezővé tette az oltás felvételét, és korábban a zárlat feloldásakor, tavaly októberben, az olaszok már csak úgy térhettek vissza munkahelyeikre, ha megkapták az oltást, vagy friss negatív teszttel rendelkeznek.

A rendelet részletei

A szerdai rendelet értelmében az 50 évnél idősebbeknek február 15-től nem lesz elegendő a teszt a jelenléti munkavégzéshez, csak oltással mehetnek majd dolgozni. Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókra kell számítania annak, aki nem tesz eleget az előírásnak. A korábbi szabályok értelmében az oltatlan és teszteletlen munkavállalókat fizetés nélküli szabadságra lehetett küldeni.

Ezeknek az intézkedéseknek a célja, hogy kórházaink jól tudjanak működni, nyitva maradhassanak az iskolák és folytatódhassanak az üzleti tevékenységek”

– fogalmazott az olasz kormányszóvivő.

Az olaszok csaknem háromnegyede már az oltás mindkét adagját felvette, 35 százalékuk pedig már az emlékeztető, harmadik oltást is megkapta.

(MTI)

Nyitókép: Torino, 2021. december 18.
A koronavírus elleni védettséget bizonyító igazolvány bevezetése ellen tüntetnek Torinóban 2021. december 18-án. Olaszországban december 6-tól az oltottsághoz kötik a tömegközlekedési eszközök használatát, a kulturális és sportlétesítményekbe történő belépést, valamint a vendéglátóhelyek és a szállodák látogatását. A korábbi szabályokkal ellentétben a védettséget kizárólag legalább egy adag oltás felvétele vagy a betegségből történt felgyógyulás igazolhatja. Az országos korlátozások január 15-ig lesznek érvényben.
MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés