Kazahsztánban a tüntetők közé lőtt a katonaság

2022. január 6. 16:12
A fegyveresek elméletileg azokra nyitottak tüzet, akik a feltételezésük szerint a zavargásokat szították a főtéren.

Tüzet nyitottak csütörtökön katonák azokra, akik feltételezésük szerint a zavargásokat szítják Almati főterén a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint. A katonák hangosbemondón a tér elhagyására szólítottak fel ezt megelőzően, és figyelmeztették a zavargások résztvevőit, hogy ellenkező esetben tüzet nyitnak.

A tájékoztatás szerint a katonák autókat is célba vettek.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. A zavargások kedden átterjedtek a többi között az ország legnagyobb városára, Almatira is. A kazah kormány lemondott, szerdán este az ország egész területén rendkívüli állapotot hirdettek ki.

(MTI)

Nyitókép: Almati, 2022. január 5.
Egy égő rendőrségi jármű közelében csapnak össze a tüntetők a rohamrendőrökkel Almati központjában 2022. január 4-én. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában.
MTI/AP/Vladimir Tretyakov

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak".

Hasonló okból robbant ki Magyarországon az úgynevezett "Taxisblokád" amely csaknem megbuktatta az első szabadon választott kormányt.
Az Antall-kormány 1990. október 25-én, csütörtökön este 65 százalékos benzináremelést jelentett be, mely következtében 56 forintra emelkedett a normálbenzin ára literenként. Az áremelést a kuvaiti invázió miatt bekövetkező öbölháború okozta olajár-növekedés és a szovjet olajszállítás akadozása okozta. A kormány ezzel az intézkedéssel próbálta elrettenteni az embereket a nagymértékű felvásárlástól, mivel az országnak csak 3-4 napra volt elég olajtartaléka.
Nálunk azonban nem vált véressé az ügy, mivel az SZDSZ-es köztársasági elnök fraternizált az ország közlekedését napokra megbénító úgynevezett taxisokkal, akiket még a rendőrség is segített. Együttérzésük jeléül a rendőrök meleg teával kínálgatták a blokád fenntartóit.

ha azokra, a tüntetések szervezőire lőttek, akkor nagy hibát követtek el.
Azokat ugyanis körbevéve csak kivonni kellett volna a forgalomból, rácsos falak közé telepíteni, majd guantanamói és az iraki Abu Graib börtönben alkalmazott vallatással szólásra bírni őket:
Kik küldték, honnan van és mennyi a pénz, amit kaptak?

Remélem, hogy valami idiótának nem jut eszébe kipcsak békefenntartókat odaküldeni!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés