Sajtófőnöke mondja meg Márki-Zaynak, milyen témában nyilatkozhat

2022. január 5. 13:45
Márki-Zay szeretett volna, de nem válaszolhatott egy szerdai sajtótájékoztatón feltett kérdésre.

Csak a népszavazás, illetve az ehhez szükséges aláírásgyűjtés ügyében kérdezhettek a baloldali ellenzék közös, szerdai sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter új sajtófőnökének köszönhetően – derül ki a baloldali miniszterelnök-jelölt közösségi oldalára felkerült videóból (lentebb).

Karácsony terjedelmi, Márki-Zay tematikus korlátozást kapott

A baloldali népszavazás apropóján rendezett eseményen a pártok megjelent képviselőinek nyilatkozatait követően először a sajtótájékoztatót témájában tettek fel kérdéseket a sajtó megjelent munkatársai. Elsőként a népszavazás kezdeményezőjét, Karácsony Gergelyt illette a válaszadás joga, azonban Márki-Zay Péter sajtófőnöke ellentmondást nem tűrően közölte a főpolgármesterrel, hogy mindössze egy mondatban válaszolhat. És bár volt, aki próbálkozott, a sajtófőnök rövid úton „lekeverte”.

A sajtótájékoztató egy pontján (videó lentebb), egy nem az említett két témába vágó kérdés (a videón ugyan nehezen hallható, de a kérdés a Telex cikke szerint Márki-Zay frakcióját érintette volna) kapcsán a baloldal miniszterelnök-jelöltje kénytelen volt beismerni:

Én szívesen válaszolok, de a Judit itt azt mondja, hogy a témához ragaszkodunk.”

Sakk-matt

A jelenetet követően Márki-Zay Péter kínosan mosolyogva még egyszer megkérdezte, válaszolhat-e, de sajtófőnöke nem engedte meg.

Márki-Zay: Válaszolhatok?” Sajtófőnök: „Nem”

– hallható a felvételen. Péterfi Judit indoklását viszont részben elnyomja egy szirénázó autó hangja.

Így mentette volna meg a helyzetet a baloldali miniszterelnök-jelölt

Márki-Zay végül önállósította magát, odalépett a mikrofonokhoz és az M1 tévé riporterének címezve azt mondta, szívesen válaszol minden kérdésre egy Orbán Viktorral folytatott nyílt vitában. Ezzel véget is ért a sajtótájékoztató.

Az említett jelenetet az alábbiakban tekintheti meg:

Kapcsolódó

Márki-Zay Gyurcsányról: Azt, hogy ki a kapitány, ő mondja meg

A baloldal miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy bár nem tart tőle, biztosan le tudja őt váltani a Demokratikus Koalíció elnöke. Bővebben is érdekel...

Összesen 324 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A cenzúrát házon belül kell kezdeni. Akinek ismerős: ez a demokratikus centralizmus.

"Én szívesen válaszolok, de a Judit itt azt mondja, hogy a témához ragaszkodunk."

Nem jó. Az ilyen válaszból úgy tűnik, mintha a beosztottja lenne a saját sajtófőnökének. Meglehetősen férfiatlan.

Azt kellett volna mondania, amivel az egészet kezdték, miszerint itt és most csak a népszavazási témával kapcsolatos kérdésekre válaszolnak.

Ígérem, nem adok nekik több tanácsot. Legalábbis nem ingyen. :D

Látom az ellenzék egymással "témázgat". (Nádas Györgytől)

Esetleg ahol vadászik, vagy valódi bőrből készült cipőt hord, ne adj'isten steak-et eszik.

Egyébként én nem hittem volna, hogy ilyen könnyen feladja a harcos kiállását, és mindazt, amiért oly vehemensen síkra szállt.
Tényleg mindegy neki, mit mond, kivel áll össze, nem számít, ki irányít, még egy marionettbábu szerepét is elvállalja, csak hadd lehessen miniszterelnök.

Idézzük a hvg-t (!!!):

Idézzük:

"Újságírói kérdéseket viszont csak és kizárólag a népszavazás témájában engedtek feltenni.

A kérdések sorát a közmédia nyitotta, erre Karácsony Gergely válaszolt mosolyogva. Mint mondta, közel 100 ezer aláírást gyűjtöttek, időben fogják befejezni a gyűjtést ahhoz, hogy ott legyen áprilisban a szavazólapokon a kérdés, ha ez nem így lesz, akkor az a Fidesz műve lesz. Az újságírók között nagy a kavarodás volt a kérdések elején, egyszerre próbáltak kérdezni sokan (többségében kormánypártiak), azonban nem kaptak sem választ, sem szót.

A hvg.hu rákérdezett a hetedik frakcióra, amit Márki-Zay vetett fel, azonban sajtófőnöke nem engedte válaszolni, mert szerinte ez nem tartozott a népszavazási témához. Lapunk újságírójától elvették a szót. Márki-Zay Péter végül válaszolt, kijelentette, hogy minden kérdésre szívesen válaszol, az M1-nek azt mondta, hogy Orbán Viktort várja nyílt vitára.

A sajtótájékoztató vége szinte káoszba fulladt, gyorsan le is zárták, több lap újságírója nem tudott kérdezni.

"Nagyon sok olyan lépés van, ami a kormányváltáshoz szükséges, vagy hasznos. Örülünk annak, hogy azt a javaslatomat elfogadták, hogy a lista első öt helyén az öt ellenzéki miniszterelnök-előválasztáson induló jelölt legyen. Én ezt egy hatalmas előrelépésnek érzem" - jelentette ki Márki-Zay, miután újságírónk a tájékoztató lezárása után utána szaladt. "Fontosnak érzem a romák képviseletét, a civilek képviseletét, a konzervatívok megjelenítését ebben a kampányban, mindenre meg fogjuk találni a megoldásokat, nyilván a hetedik frakció kérdése az a hat párt kezében van, nagyon örülnék, hogy ha elfogadnák" - tette hozzá. Márki-Zay kijelentette, hogy a döntés a hetedik frakcióról nem az ő kezében van, erről a hat ellenzéki pártnak kell teljes konszenzussal döntenie, azonban a folyamat még nem zárult le.  Márki-Zay a sajtótájékoztató után csak lapunk kérdésére válaszolt, a többi újságnak nem.

A sajtótájékoztató után Márki-Zay Pétert többen próbálták kérdezni, azonban válaszait a mögötte vonulók hangos "veled vagyunk, Péter!" skandálás szakította meg. Márki-Zay végül megállt, és azt mondta, nagyon szívesen válaszol a közmédia munkatársának kérdésére is, azonban azt kérte mindenkitől, hogy ne kövessék tovább."TÉNYLEG NINCSENEK MÁR SZAVAK...
És akkor tegyük mondjuk EZZEL kontrasztba Orbán Viktor vagy Gulyás Gergely több órás (!), ibtenzív kérdezz-felelekes sajtórájékoztatóit.
De a Zorbán a diktátor, meg a sajtószabadság megszüntetője, akit le kell váltani EZEKRE... ugye?

Ja, a ballib törzsszavazóról persze ez is lepereg. Legjellemzőbb kommenttípus a hvg-cikk alatt: "Nem érdekel, csak az Orbán bukjon."

A fejezet címe: PÓRÁZON. A történetírók vélhetően maguk is ezzel jellemzik majd MZP politikai pályafutásának e szakaszát.

Egyébként nem értettem Ferit, a nagy stratégát, miért várt eddig is azzal, hogy MZP-t szabadon hagyta beszélni. Persze kiszivárogtak a hírek, hogy nagy a nyomás Ferin, az Orbán megbuktatására szövetkezett balliberális zsidó értelmiség minden árnyalata már egy ideje határozottan követelte MZP önállósága felszámolását. Azt, hogy MZP minél előbb csak az elébe tett kottából zenéljen, állandóan legyen mellette valaki, aki felügyeli, meghatározza cselekedeteit, megmondja, hogy miről beszélhet. S Feri végül döntött.

S íme szemeink előtt bontakozik ki a balliberális ellenzék demokrácia-szólás-és sajtószabadsági modellje. Antsi ugye január 15-re szervezi a kormányellenes tüntetést, s pontokba is szedte a követeléseket. Egyike: "Szólás-és Sajtószabadságot!" Antsi! Feri még nem szólt, hogy ezt a pontot töröld, nehogy röhögjenek rajtatok?

S persze várom az olykor tárgyilagos politikai tájképfestő Puzsér véleményét is, Hontról nem is beszélve.

Szegény MZP.....mától beszédtanárt is kap, előre le kell majd írnia, hogy hol mit szeretne mondani, írni. Csak semmi rögtönzés, meggondolatlan őszinte beszéd.

Ferinél már csöng a telefon, érkeznek a gratulációk, Péterfi Judit garanciát fog jelenteni a progresszív európai balliberális irányvonal betartására, a súgólyukból érkező direktívák betartására. Feri most készíti MZP számára a további témavázlatokat, amiket Péterfi fog betű szerint teljessé tenni, azokat fogja MZP felolvasni, vagy előre fejből megtanulni.

Csak mellékesen, Feri választhatott volna legalább egy megnyerő külsejű, modorú, személyiségű nőt is MZP napi felügyeletére.

Márki-Zay: Válaszolhatok?” Sajtófőnök: „Nem”Képzeljük el ugyanezt a jelenetet Orbánnal... ja, nem megy. Simán tart három órás sajttájat magyarul-angolul, kérdezz-felelek, mindenre válaszolva...

Ja, sajnos.
Gúzsba kötötték és ágyhoz láncolták az eszelőst.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés