Litván elnök: Hiba volt, hogy Tajvan saját nevén nyithatott nagykövetséget

2022. január 5. 15:32
Kína kemény szankciókkal reagált, nő a feszültség a két ország között.

Litvánia elnöke szerint hiba volt országa döntése, hogy Tajvan saját nevén nyisson képviseletet Vilniusban – közölte az Euronews. Gitanas Nauseda egy helyi rádiónak azt mondta, hogy nem konzultáltak vele a lépésről, ami fokozta a diplomáciai feszültséget Kínával. 

Peking ugyanis Kína részének tekinti Tajvant,

és korlátozza a diplomáciai kapcsolatait azokkal az országokkal, amelyek független államként ismerik el. Így tettek Litvániával is: leállították a vízumok kiadását, és kereskedelmi korlátozásokat vezettek be a litván vállalatokkal szemben.

„Nem a tajvani iroda megnyitása volt hiba, hanem a neve, amelyet nem egyeztettek velem” – mondta Nauseda, aki elnökként felügyeli az ország külpolitikáját, és képviseli Litvániát az Európai Unió csúcstalálkozóin. Kiemelte, hogy az iroda neve kulcsfontosságú tényező, amely erősen befolyásolja Kína és Litvánia kapcsolatait. A diplomáciai képviselet Tajvan néven működik.

Tajvan 15 országban rendelkezik nagykövetséggel, de számos más országban vannak de facto nagykövetségként működő úgynevezett „kereskedelmi irodái”, ám ezek jogilag a főváros, Tajpej neve alatt működnek, ugyanis 

a „Tajvan” elnevezés az ország függetlenségének elismerését jelentené.

Nauseda ennek ellenére támogatta, hogy Kína válaszát a képviseleti irodának be nem jelentett szankcióknak minősítsék.

„Világossá kell tennünk az Európai Unió számára, hogy ez támadás, egyfajta nyomásgyakorlás az egyik tagállam ellen.” – jelentette ki a litván elnök. Litvánia azt tervezi, hogy még ebben az évben saját kereskedelmi irodát nyit Tajvanon. Az EU-tagállam a vita miatt bezárta kínai nagykövetségét, és kivonta Pekingből utolsó diplomatáját is.

 

(euronews)

Borítókép: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sziauram!
Zászlórúd 5.300.000.000 forintért mehet?
https://ted.europa.eu/udl?uri=..:NOTICE:4303-2022:TEXT:HU:HTML&src=0

Oszt majd fizethetitek a ződpandakötvényt 1000 évig.

Még olyan országok is mint az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Japán, Oroszország vagy az Egyesült Királyság sem mernek hivatalos diplomáciai kapcsolatot létesíteni Tajvannal. Mindegyik csak kereskedelmi és kulturális központnak vagy valami olyasminek becézett képviseletet tart fenn Tajpejben. - Mit gondoltak a litvánok?

Hivatalosan nincs. Van helyette: Taipei Economic and Cultural Representative Office in the United States.
A lényeg, hogy nem szerepelhet benne Tajvan csak Taipei, és nem Embassy, hanem Economic and Cultural Representative Office.
Tajvanban sincs amerikai nagykövetség, hanem American Institute in Taiwan van helyette.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés