Vitát váltott ki az első doktorátust szerző nőnek állítandó szobor Olaszországban

2022. január 4. 12:42
A Padovai Egyetem történészprofesszora szerint „drága és bizarr” az ötlet, amely „divatos ugyan, de kulturálisan nem következetes”.

Elena Lucrezia Cornaro Piscopia 1678-ban szerzett filozófiai doktorátust a Padovai Egyetemen. Neki azonban nem állítottak szobrot a padovai Prato della Valle téren – Olaszország legnagyobb terén –, ahol olyan jeles történelmi személyiségek kaptak emlékművet, akik vagy a városból származtak, vagy kapcsolatban álltak vele.

Bár a Padovai Egyetemen felállítottak egy szobrot Piscopia tiszteletére, két városi tanácsos felvetette, hogy a Prato della Valle egyik üres talapzatán is legyen szobra. Javaslatuk azt követően született, hogy egy országos felmérésből kiderült:

az ország közterületein felállított, olasz személyiségeket ábrázoló szobrok közül mindössze 148-at szenteltek nőknek.

A javaslat azonban vitát váltott ki, az ellenzők szerint Piscopia szobra „nem illeszkedne a tér történelméhez”. Carlo Fumian, a Padovai Egyetem történészprofesszora szerint „drága és bizarr” az ötlet, amely „divatos ugyan, de kulturálisan nem következetes. A műemlékek mozgatása, mintha legók lennének, veszélyes és értelmetlen játék” – nyilatkozta az Il Mattino di Padova című helyi lapnak. Hozzátette: egy új szobor felállítása helyett az egyetemen található szoborra kellene felhívni az emberek figyelmét.

A Guardian cikke egy helyi újságíró véleményét is idézte, aki úgy fogalmazott: „megdöbbentő, hogy már a javaslat is ekkora vitát váltott ki”. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: meglepő, hogy Piscopia szobra nincs ott a téren, miközben több, kevésbé fontos férfié ott állhat.

(MTI) 

Nyitókép: Facebook

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés