Pilinszky után Nemes Nagy Ágnes centenárium a PIM-ben

2022. január 3. 13:04
A 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő emlékére indított centenáriumi sorozattal, valamint az Irodalmi Karaván című roadshow-val ünnepel 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

„Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv” – Kányádi Sándor gondolatait mottóul véve, a Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi meg, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják. 
A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító, nagy sikerű Pilinszky100 centenáriumi sorozat után 2022-ben a száz éve született Nemes Nagy Ágnesre emlékezik a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Nemes Nagy Ágnes a XX. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja,

akinek megismerésére fontos felhívni a figyelmet - mondja a rendezvénysorozat szervezője, Juhász Anna irodalmár. „Az emlékév felépítése nagyban hasonlítana a 2021-es Pilinszky100 sorozathoz, hisz egy évnyi tapasztalatot gyűjtöttünk össze, mit szeret a közönség, mivel lehet közel kerülni a befogadókhoz, mit érdekes kiemelni az életműből egy ilyen kerek évfordulón” – fogalmaz  Juhász Anna. Ismét számíthatunk tehát irodalmi utazásokra, sétákra, estekre és diákokat megszólító programokra. Az első esemény részletei már elérhetőek: https://momkult.jegy.hu/program/viszonylagos-oroklet-nemes-nagy-agnes-100-130394/775607

Ugyancsak az újévben elindul az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat is, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, a közönséget megismertetni a kortárs szerzőkkel – határok nélkül.

Az Irodalmi karaván egy olyan irodalmi road-show, amely több generációt bekapcsolva, a magyar nyelv-és irodalom értékeit felmutatva, irodalmi évfordulókra fókuszálva „utaztatja” az irodalmat Magyarországon belül és az országhatáron túl is, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. A programokon lehetőség van arra, hogy az alkotók megismerjék, felkutassák, meghallgassák és bemutassák egymást.

Az Irodalmi Karaván első utazására 2022. január 25-28. között kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldre.

Az útiterv szerint négy várost érintve: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórákkal és Szalon-estekkel készülnek a szervezők. Az utazás során kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője. 

A programokkal kapcsolatos további részleteket január folyamán a www.facebook.com/jairodalmiszalon és a www.facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum oldalakon osztják meg a szervezők.
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés