The New York Times: Kaczynski és Orbán az európai kemény jobboldal inspiráló alakjai lettek

2021. december 30. 12:51
A lap vendégszerzői szerint amennyiben Európa szuverenista, jobboldali vezetői sikerrel járnak, véget érhet a liberális demokrácia eddig ismert korszaka.

A The New York Times vendégszerzője cikkében kifejti, hogy Kaczynski és Orbán az európai kemény jobboldal inspiráló alakjaivá váltak, eközben pedig a szuverenitás, mint a politikai cselevés szervezőelve, újra előtérbe került.

A cikk főként a lengyel folyamatokra fókuszál, de kiemeli, hogy a Brexit és Donald Trump elnöksége is a szerinte megkopott nemzeti dicsőség helyreállítására történő kísérletnek számítottak. Hangsúlyozza továbbá, hogy a magyar és a lengyel vezetők példát mutatnak Éric Zemmournak és Marine Le Pennek Franciaországban, illetve Matteo Salvininek és Giorgia Meloninak Olaszországban

A szerzők – Karolina Wigura és Jaroslaw Kuisz – kiemelik, hogy az említett politikusok – a rengeteg különbség ellenére – rendelkeznek egyértelmű közös nevezővel:

a nemzeti sértettséget építeni a kontinentális kohézió rovására.

Az írás végül kijelenti, hogy amennyiben az említett jobboldali vezetők sikerrel járnak, véget vethetnek a liberális demokrácia általuk is ismert nyugati modelljének.

Kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Muciológusok írták. Tehát igaz!
DDD

Karolina Wigura Kutatásokat végzett a budapesti Közép-európai Egyetemen is(2015)
A tevékenysége egyértelműen a soros-ideológia elkötelezettje, a nemzeti szuverenitás felszámolásának úttörője. Úgy is fogalmazhatnánk: az anarchikus liberalizmus támogatója.

Kuisz és Wigura közösen megjelentetett egyik esszéjükben a következőket írták: "A liberalizmus az egyén szabadságába vetett hitet jelenti; ezért megköveteli az emberekbe vetett bizalmat. Szükség van hozzá optimizmusra is. Hogy ne essünk veszélyes determinizmusba vagy kontraproduktív védekezésbe, emlékeznünk kell arra, hogy a liberális demokráciák legnagyobb sikerei a reményből fakadtak. "
A másikban: "Szeretnéd megmenteni Európát? Tanulj Lengyelországtól" ezt írták: "Igaz, hogy a demokrácia szenvedett a Jog és Igazságosság alatt. De van egy másik történet Lengyelországról, amelyet el kell mesélni, egyet arról, hogy a liberálisok hogyan tanulnak meg harcolni. a demokráciáért"

Liberális demokrácia pedig nincs. Liberális ideológia van és demokratikus kormányzás. Az utóbbiba a liberális ideológia nem tartozik bele, mivel ha jelzőként a demokrácia elé tesszük, akkor diktatúra lesz belőle. Hasonló, mint a népi demokrácia.
Ezért van az, hogy a liberálisok és szocialisták egy tányérból eszik a lencsefőzeléket.

Amíg csak ennyit tudtok hozzáfűzni, addig vitaképtelen senkik vagytok. Akik lelkesen tapsolnak, ha egy nekik tetsző cikket olvasnak, de nincs egy önálló gondolatuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés