Moszkva kiutasított két német diplomatát

2021. december 20. 21:03
Két német diplomatát nemkívánatos személynek nyilvánított Oroszország, válaszul Németország múlt heti hasonló döntésére – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

A tárca bekérette Geza Andreas von Geyr német nagykövetet és közölte vele a döntést. A német kormány indokolatlannak minősítette a diplomaták kiutasítását. A német hatóságok szerdán a berlini orosz nagykövetség két alkalmazottját nyilvánították persona non gratának. Berlin döntését a német legfelsőbb bíróság ítéletével indokolta, amely az orosz állampolgárságú Vagyim Kraszikovot (más néven Vagyim Szokolovot) bűnösnek találta Zelimhan Hangosvili grúz állampolgárságú volt csecsen szakadár parancsnok meggyilkolásában.

A berlini bíróság egyetértett az ügyész állításával, miszerint a gyilkosságot orosz állami megrendelésre követték el.    

A moszkvai német nagykövetnek az orosz diplomáciai tárca határozott tiltakozását fejezte ki a német kormány „barátságtalan” döntése miatt, visszautasította a berlini perben az orosz állami szervek részességével kapcsolatban elhangzott állításokat, az ítéletet pedig politikai megrendelés alapján meghozottnak minősítette. A misszióvezetőt figyelmeztették hogy az orosz fél a jövőben mindig arányosan fog reagálni Berlin esetleges konfrontatív támadásaira.

Szerdán Berlinben életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy 56 éves orosz férfit, aki 2019-ben a német fővárosban megölte az orosz sajtóban Zelimhan Hangosvili néven emlegetett, grúz állampolgárságú csecsen emigránst.

Zelimhan Hangosvilit augusztusban a Kleiner Tiergarten parkban lőtték agyon. A tettes először elmenekült, de a Spree folyóba dobott gyilkos fegyver megtalálása után rábukkantak. Letartóztatták, de tagadta a gyilkosságot. A férfi orosz útlevéllel lépett Németországba, amelyen a Vagyim Szokolov álnév szerepelt. Az eredeti neve azonban Vagyim Kraszikov, akit 2013-ban egy orosz üzletember megölésével vádoltak meg.

A német és az angol sajtó „Putyin gyilkosaként” emlegeti a férfit, és a Hangosvili elleni támadást Szergej Szkripal (68) orosz volt hírszerző ügynök és lánya elleni Novicsok idegmérges 2018-as gyilkossági kísérlettel hozta kapcsoatba, amely az Egyesült Királyságban történt. Akkor is azzal vádolták a két feltételezett elkövetőt, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgoztak.

(MTI, Blikk)

Fotó: Twitter

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés