Gulyás János szamizdatos filmje és az azt 2004-ben „betiltó” SZDSZ

2021. december 20. 14:56

Mező Gábor
PestiSrácok.hu
Egy dokumentumfilm, amely leleplezte a „csókos ellenállókat”.

„A múlt héten meghalt Gulyás János, aki testvérével és később »egymagában« sok-sok nagyon fontos filmet készített. Olyan alkotó volt, akinek műveit baloldali (valódi) és jobboldali politikus is ajánlotta már nekem. Pár napja kezdtem el nézni a Szamizdatos éveket, és azon gondolkodtam, hogy behívom beszélgetni. Már nem tudom. Ezzel is elkéstem.

Az idősebbek tudják, hogy a Szamizdatos évekből anno (2004) hatalmas balhé lett, mert szóba került benne a Beszélő-kör (a későbbi SZDSZ) és a diktatúra ma már egyre nyilvánvalóbb paktuma. Szóba került? Pozsgay Imre, Horváth József (a III/III. akkori vezetője) és a többiek egészen megdöbbentő, nagyon érdekesen csengő részleteket árultak el.

Ráadásul Demszky Gáboréknak az sem tetszett, hogy az a néhai Modor Ádám volt a riporter, aki egyrészt szamizdatos volt, másrészt történész-kutató lett, és kevéssé szívmelengető információkat hozott nyilvánosságra Demszkyvel kapcsolatban.

Ezért aztán sem ő, sem Kis János, sem Rajk László, sem Haraszti Miklós nem szerepelt a filmben. Mind káder- vagy impexes-gyerek. Akkor már befutott politikusok voltak. Volt közöttük, aki maoistának indult. Más az Isten tudja, minek. A saját világukban és filmjükben nyilván egymást kérdezgették volna, jól hátba veregetve a másikat, mindig tudva, mikor mit kell elhallgatniuk.”

Fotó: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És ennek a még több marxizmusnak ki állt volna a csúcsán?
Természetesen az SZDSZ, no meg a Hellerek..., Bp., VII. ker.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés