Összevölnereznek

2021. december 18. 7:44

Lendvai Ildikó
Népszava
A politikai vita helyett sátánt kellett csinálni Gyurcsányból.

„Kezdetben volt az összegyurcsányozás. Először a politikai vita helyett sátánt kellett csinálni Gyurcsányból, aztán az egész ellenzéket az ő kénköves leheletétől elkábult bábnak ábrázolni. A legyurcsánynézott Dobrev Klárát alpári macsósággal, Karácsonyt – akinek a szövetségen belül voltak vitái is Gyurcsánnyal – gyenge és gyáva szolgájának hazudva, az előválasztáson ellenfél Márki-Zayt végképp nyögvenyelősen. De ez így már kevés volt. Márki-Zay a korrupciót állította kormánykritikája középpontjába, és  Orbánék pechjére épp most be kellett áldozniuk Völnert, mintegy igazolva a kritika jogosságát. Ahogy a mentelmi jog felfüggesztésének indoklásából mind többet tudunk meg a Völnert illető gyanúról, egyre világosabb: nem más ő, mint a NER eminens diákja. Kicsiben, a maga hasznára csak azt valósította meg, amit a rendszer urai nagyban szoktak művelni. Kiderült, hogy nem csak a végrehajtói praxisok osztogatásáért beszedett rendszeres kenőpénzről van szó, ez még igazán kisipari módszerekkel történt. A parkoló autó mellett átvett pénzeszacskó azért nem nevezhető kifinomult és korszerű  bűnözési technikának. Hagyó esetében legalább kitalálták a Nokiás dobozt, imígyen mégis becsempészve a modern világ kellékeit a történetbe.

De a parlamenti határozat szövege szerint ez csak az aprópénz. Szerepel a gyanúban még baráti cégek kedvezményezése, uniós pályázatok eltérítése, a végrehajtói irodák osztalékából visszaszedett többszázmilliós sáp, más tárcák vezetőivel tervezett összejátszás. Vagyis minden, amit a nagyfiúk egy-két nullával nagyobb értékben, államilag centralizáltan tesznek-vesznek. Ugyanúgy a kiszolgáltatottakat megrövidítve, ahogy Völnerék esetében a végrehajtás áldozataival történt. Ha a járványban, sok tízezer friss sír mellett lehetett lélegeztetőgépekkel, tesztekkel nyerészkedni, nekik  ugyan miért lettek volna skrupulusaik a kilakoltatottakkal, vagyonukat vesztőkkel szemben? De ha Völner nem kivétel, hanem maga a szabály, ha a bűnszövetkezet gyanúja már nemcsak néhány jól tejelő végrehajtóra, hanem a rendszer egészére is kiterjed, akkor ez aduvá válhat az ellenzék kezében. Kellett a mentő ötlet: az összegyurcsányozás mellé az összevölnerezés.

Az se rossz, ha az ellenzékben mindenki Gyurcsány, de ez inkább csak a meglévő Fidesz-tábort mozgósítja. De ha azt lehet elhihetni, hogy az ellenzékben mindenki Völner, korrupt tolvaj disznó, az sokkal jobb: az már a semlegeseket és az ellenzéki szavazókat is elbizonytalanítja. Ha egyik kutya, másik eb, ha egyik Völnert váltja a másik, akkor érdemes-e kormányt cserélni? Innentől kezdve a Fidesz vezérkar összes ágyúja úgy indít az ellenzékre össztüzet, hogy minden golyó egy-egy korrupciós vád. Nem számít, ha nincs alapja: a védekezés így is leköti az energiákat. Az sem számít, hogy a kormányoldalon úgy áll a liliomos lovag jelmeze, mint tehénen a gatya. Hogy ugyanazon az ülésen, amelyen kiadják a menthetetlenné vált Völnert és »Városháza-botrányt« emlegetnek, gátlás nélkül adnak felhatalmazást újabb milliárdok ellopására.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha az Ügyészség tényleg dolgozhatna, a FIDESZ-KDNP frakció szilveszterre már technikai okok miatt életfogytig szünetelne.

Gyurcsányi ne röhögj!
Te is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés