Németország az elszigetelődés útján

2021. december 16. 7:52

Klaus-Rüdiger Mai
Tichys Einblick
Merkelnek és az új kormánynak sikerült a bűvészmutatvány: összehozta Orbánt és Macront. Bravó!

 

„A hír, hogy Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a visegrádi csoport budapesti csúcstalálkozójára utazik, és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is találkozik, sokkolta a német médiát, de a jelzőlámpa-koalíció álmodozásait nem zavarta meg. Így is le lehet maradni Németország jövőjéről. A budapesti találkozónak vészharangokat kellene kongatnia Berlinben. Itt ugyanis geopolitikáról van szó, de ehhez nyilvánvalóan senki nem ért már Németországban.

A német médiumok azt a kérdést tették fel maguknak, hogy hogyan adatnák el a német közönségnek a tényt, hogy Marine Le Pen és Éric Zemmour után, akiket a német újságok mindenfajta erkölcstelenséggel vádoltak meg, Emmanuel Macron elnök is Budapestre utazik a patás ördöghöz. Hogyan hidalhatnánk át az egyre szélesebben tátongó szakadékot a tényleges európai fejlemények és a német vágyálmok között? Egy valamiben egyetért az EU: szeretik a német pénzt, amiből amúgy jöhetne valamivel több is – és hogy hagyják, hogy a németek elvesszenek a saját, furcsa elképzeléseik világában.

Még a németbarát magyarok is kénytelenek eltemetni abbeli reményeiket, hogy Németországban valamilyen formában diadalmaskodik majd a politikai racionalizmus. A jelzőlámpa-koalíció teherbiciklijének telizöldje van az irracionalizmus felé vezető úton. A merkeli politikának, amit a jelzőlámpa-koalíció lelkesen tovább folytat, sikerült a bűvészmutatvány: egyesítette az olyan politikai ellenfeleket, mint Orbán Viktor és Emmanuel Macron. Bravó!”

Fotó: MTI/Fiscer Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés