Az Alkotmánybíróság a kormány ötödik népszavazási kérdését is átengedte

2021. december 16. 18:32
A gyermekvédelmi népszavazás ötödik kérdés így szólt: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek a nemátalakító kezelések?”

Az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett határozatában Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúriának a gyermekvédelmi népszavazás tárgyában hozott azon végzését, amely nem hitelesítette azt a kérdést: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemi átalakító kezelések?” Az Index által szemlézett határozat szerint a Kúria a végzésével megsértette a kormány tisztességes eljáráshoz való jogát.

Gyermekvédelem

Mint arról beszámoltunk, az Országgyűlés november 30-án elrendelte az országos népszavazást az alábbi kérdésekben:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Az eredetileg benyújtott öt népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottság még július 30-án hitelesítette. Aztán a kérdések felülvizsgálati kérelmek miatt a Kúria elé kerültek, ahol a legmagasabb bírói fórum az öt kérdés közül négyet helybenhagyott, míg egyet elkaszált.

Alaptörvénnyel összhangban

A Kúria elutasító döntését a kormány nevében eljáró igazságügyi miniszter jogi képviselőjeként ifj. Balsai István ügyvéd támadta meg alkotmányjogi panaszban, amelyben azt állította, hogy a kúria végzése a kormány tisztességes eljáráshoz fűződő jogát sérti

A kormány álláspontja szerint „érvényes és eredményes népszavazás esetén a feltett kérdésre adott bármelyik válasz többsége esetén az Országgyűlés az Alaptörvénnyel összhangban álló módon eleget tud tenni a jogalkotási feladatának.”

Az alkotmányjogi panasz alapján az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett határozatában megsemmisítette a Kúria népszavazás tárgyában hozott végzését. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a javasolt kérdéssel kapcsolatos jövőbeli népszavazáson a „nem” szavazatok többsége önmagában nem eredményezne alkotmányos kollíziót, és nem indokolná az Alaptörvény módosítását, szemben a Kúria határozatában foglaltakkal.

Nyitókép: Philipp Schulze / DPA / AFP. Illusztráció.

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ti akartjátok illegetni magatokat tütükében az ovisok előtt. Ezért küzd a mozgalmatok. Vagy már te is szégyelled?

Ha olyan jó vétel, miért nem csaptál le rá a kiírásban szereplő ár+1Ft-ért?

Várom a buzik, gyermektelenek, család nélkül felnevelkedettek reagálását......

Eddig is gondoltam, hogy az istállóból beszélsz, de csak szégyent hozol az ott dolgozó értelmes, szorgalmas emberekre. Rád még a szart sem lehet bízni....egyből TSZ elnök szeretnél lenni, mint nagyapád.

Buziként naponta öntöd a baromságokat.

Eddig azt hittem, hogy Te nem vagy buzi.

vallásos, zsidó értelmiségiként nekem nagy és szép családom van. őszintén sajnálom, hogy Számodra nem adatott meg mindaz, amit egy ilyen ajándék jelent egy ember, egy család számára.

barátaim jót nevetnek rajtad, a buta gojon, aki lelkesen harcol értük, önmaga ellenében. De Ti már csak ilyenek vagytok.......Előre Márki-Zaj és Feri győzelméért.....a Pannónia utcai kocsmákban már most fogjuk a hasunkat......

A helyed Jakab és Márki mellett van, s ne add fel a házmesteri állást. Tudod, jön Szálasi......alias MZP.

Kicsit elgondolkodtam, vagy MSZP-s, vagy jobbikos vagy, mindegy, progresszív európai...akit Dobrev Klári is szeret. Hitlernek is kezet csókolna, ha élne, csak Orbánt megbuktassa.

Sajnállak, Neked kellene felismerned, hogy pártodon, a Jobbikon keresztül Téged, a Veled egy nézeten állókat csatornázza be az egyébként nálatok jóval ügyesebb zsidó balliberális értelmiség Orbán ellenében. Ti csak eszközök vagytok Orbán megbuktatása érdekében, de maradtok bugris gojnak.

Biztosan olvastad Gerő András tanulmányát, Szálasi több zsidót mentett meg, mint Horthy. Tőlem holnaptól zöld ingben is járhatsz......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés