Tőkés László román-magyar szolidaritási egyesület létrehozását jelentette be

2021. december 15. 15:27
Azzal a céllal jön létre a szervezet, hogy ismertesse el december 15-ét az 1989-es forradalom kitörésének napjaként.

Román-magyar szolidaritási egyesület létrehozását jelentette be Temesváron szerdán, az 1989-es népfelkelés kirobbanásának évfordulóján Tőkés László.

A „December 15. – A román-magyar szolidaritás napja” Egyesület – a közzétett szándéknyilatkozat szerint – azzal a céllal jön létre, hogy ismertesse el december 15-ét az 1989-es forradalom kitörésének napjaként. Kezdeményezői szerint ugyanis a forradalom azáltal vette kezdetét, hogy román és magyar nemzetiségűek az őket egyesítő szabadságvágy nevében szolidaritást vállaltak Tőkés László református lelkésszel és ellenzékivel.    

Az Egyesület azt szorgalmazza, hogy tekintsük a szolidaritás e szimbólumát a közös emlékezet alapértékének,

a két közösség kapcsolatának szempontjából pedig iránymutatónak” – áll a szándéknyilatkozatban, melyet Tőkés László mellett Gabriel Andreescu emberi jogi harcos, Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke, Kincses Előd ügyvéd és Szilágyi Zsolt, Tőkés korábbi kabinetvezetője írt alá.    

A kommunizmussal szemben

Az egyesület – a kezdeményezők bejelentése szerint – a románokat és a magyarokat a kommunizmussal szembeni ellenállásban egyesítő hagyományból eredezteti magát. „Szimbolikus bűncselekménynek” tekinti azt a gyakran hangoztatott gondolatot, hogy a diktatúra bukásához nem az emberek hősies és spontán lázadása vezetett, hanem idegen államok robbantották ki a tiltakozásokat Románia szétszakítása céljával.    

A temesvári sajtótájékoztatón Kincses Előd ügyvéd közölte, hogy az egyesület bejegyzésével kapcsolatban máris nehézségek adódtak. Amikor ugyanis az Igazságügyi Minisztérium illetékes hivatalában megpróbálták lefoglalni a nevet, azt a választ kapták, hogy forduljanak a kérés véleményezése céljából a kormányfő titkárságához. Gabriel Andreescu hatósági visszaélésnek tulajdonította a névfoglalás elutasítását.    

Tőkés-per

A bukaresti politológus, egyetemi tanár azt is kezdeményezte, hogy az egyesület is kérje a belépését abba a perbe, amely Tőkés László visszavont román állami kitüntetése ügyében zajlik. Szerinte ugyanis a kitüntetés megvonása támadás azon szimbólumok ellen, amelyek képviseletére az egyesület létrejött.    

Romániában 1989. december 15-én indult a Tőkés László melletti szolidaritástüntetés, mely december 16-án Ceausescu- és kommunizmusellenes tüntetéssé alakult. A kommunista hatóságok december 17-én a népbe lövettek, 20-án azonban a hadsereg már fraternizált a tüntetőkkel. A népfelkelés december 21-én terjedt át több erdélyi városra és Bukarestre. Nicolae Ceausescu kommunista diktátor hatalma 22-én dőlt meg.

(MTI)

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés