Tóta W. elvtárs megbízható elvtárs volt

2021. december 9. 10:53

Puzsér Róbert
Facebook
...akire Gyurcsány Ferenc rá merte bízni a kormánypropagandát.

„Tóta W. Árpád önérzetesen sérelmezi azt a »méretes kamut«, amely szerint Gyurcsány Ferenc uralma idején százmilliókat kapott a köztévétől animációs propagandafilmek készítésére, úgyhogy pontosítok: a sajtóban megjelent hírek szerint 2008-ban »a sorozat százhatvanmillió forintjába került a magyar államnak«. Önmagában is gyanús az ilyen megfogalmazás, hiszen az lenne informatív, hogy mennyi pénzből jött létre az adott tartalom. De ha a százhatvanmillió forint mellé nem járt volna sem reklámbevétel, sem valamelyik bőkezű állami cég szponzorációja, sem pedig haveri kifizetés némi közbeszerzés fejében, ennek az összegnek a mai értéke akkor is több százmillió forintra rúg. 2008-ban egy tojás harmincegy forintba került, ma mondjuk ötvenbe. Tehát Tóta W. Árpád és elvtársai ennyi pénzből ötmillió és százhatvanegyezer tojást vehettek volna. Ugyanennyi tojáshoz ma kétszázötvennyolcmillió forint kellene. Ezt hívják úgy, hogy infláció – Tóta W. Árpád bizonyára hallott már róla, csak előszeretettel játssza a hülyét, amikor az állami csöcsről leszippantott tejnek néhány cseppje öngondoskodást diktáló ajkáról a közös asztalra csöppen.

Az is igaz, hogy a pontosan meg nem nevezett összegnek nem tudni, mekkora részét vette fel Tóta W. Árpád, de az biztos, hogy nem az egészet – hisz dolgozott a projekten egy színész, egy kezdő grafikus, egy vágó, egy zeneszerző, egy rendező és egy producer is. Ha azt az élményt keltettem, hogy a neoliberalizmust népszerűsítő filmsorozat teljes költségvetését Tóta W. Árpád tette zsebre, azt őszintén sajnálom – mindössze azt próbáltam jelezni, hogy ez a köztelevíziós termék azért jöhetett létre, mert Tóta W. elvtárs megbízható elvtárs volt, akire Gyurcsány Ferenc rá merte bízni a kormánypropagandát. Remélem, ezután a pontosítás után már minden rendben van a tényekkel.

Csakhogy hiába kapálózom: Tóta W. Árpád a Tejútrendszerből is kirekesztett, mert úgy ítéli meg, hogy együttműködöm a hatalommal. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy érdeklődjek: hogy áll Tóta W. Árpád közös beszélgetőkönyve Bayer Zsolttal, melyet forgatva minden magyar eltanulhatja a hatalomtól való függetlenséget? Várható a könyvhétre?”

Nyitókép: YouTube/HVG

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés