Az Unió zászlaján a tizenkét csillag Szűz Mária koronájára utal

2021. december 8. 12:47

Azbej Tristan
Facebook
Robert Schuman és Konrad Adenauer hívő katolikusok voltak.

„Manapság kevesen tudják, hogy az Európai Unió zászlajának kék hátterében kör alakban megjelenő tizenkét csillag Szűz Mária tizenkét csillagból álló koronájára utal. 1950-ben az Európa Tanács pályázatot hirdetett egy olyan zászló megtervezésére, amely a kontinens jelképe lehet. Az eredményét 1955. december 8-án hirdették ki, a szeplőtelen fogantatás ünnepén, amelynek nyertese Arsène Heitz egyik terve lett. A zászló 1956. október 21-én a strasbourgi székesegyház épületén lobogott először.

Figyelemre méltó, hogy az EU alapító atyák közül Robert Schuman és Konrad Adenauer hívő katolikusok voltak, mindketten rendszeresen imádkoztak a strasbourgi székesegyházban a Szeplőtelen Fogantatás-ábrázolás előtt, melyen Máriát tizenkét csillagból álló korona övezi. Ahogy Ferenc pápa a napokban fogalmazott: »a diktatórikus rezsimek felhígított szekularizmusa« a történelem során nem járt sikerrel. Az EU-nak az alapítók által meghatározott eszméket kell követnie, és óva intette attól az uniós intézményeket, hogy az »ideológiai gyarmatosítás« útjára lépjenek, mivel az »az országok megosztottságához és az Európai Unió bukásához vezethetne.«”

Fotó: MTI/EPA/Pool/Francois Walschaerts

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Volt egy olyan pont az EU-ban, hogy a 12 csillagot le akarták venni a zászlóról. Vagyis, hogy csillagok nélküli EU-s zászló legyen.

Nem tudom, hogy az EU-ért lelkesedő ateista baloldali szavazók tudják-e, hogy mit jelent a 12 csillag a zászlón.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés