Csehország 150 katonát küldene Lengyelországba a határvédelemre

2021. december 7. 16:24
Három hónapra érkeznének Lengyelországba a katonák.

„A 150 katona mandátuma három hónapra szólna, úgy ahogyan már segítenek a britek és az észtek is” – mondta Babis újságíróknak.

A javaslatot – tette hozzá – a következő napokban fogja elfogadni a cseh kormány, majd a képviselőház és a szenátus elé kerül. A hatályos szabályok szerint cseh katonák külföldi kiküldéséhez mindig parlamenti jóváhagyás szükséges.

Katonáink segíteni fogják a lengyel katonák határvédelmi munkáját, de a migránsokkal közvetlenül összefüggő feladatokba nem fognak bekapcsolódni”

– pontosított a cseh miniszterelnök. 

Cseh katonák Lengyelországba küldését Milos Zeman államfő javasolta mintegy két hete. A lengyel kormány a cseh ajánlatot a múlt hét közepén fogadta el. A prágai védelmi minisztérium szerint most a felek között tárgyalások kezdődnek az ajánlat konkrét megvalósításáról

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter a múlt héten a PAP lengyel hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a cseh katonákat nagy valószínűséggel a határvédelmi berendezések és a hozzájuk vezető utak őrzésével, illetve karbantartásával bízhatnák meg. 

A lengyel-fehérorosz határon tavasszal alakult ki feszültség, amikor migránsok nagy csoportjai próbálkoztak meg illegálisan átjutni Fehéroroszországból Lengyelországba. A feszültség az ősszel tovább fokozódott.    

(MTI)

Nyitókép: Michal Cizek / AFP 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés