Január végén fog jelentést tenni a Városháza körüli botrányt vizsgáló bizottság

2021. december 6. 18:07
Elfogadta a munkarendjét a Fővárosi Közgyűlés által az úgynevezett Városháza-ügy miatt létrehozott vizsgálóbizottság hétfőn, a testület a tervek szerint meghosszabbítaná a megbízatását és január végére készítené el a jelentését.

A bizottság elnöke, Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester az ülés kezdetén közölte: meghívta a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. ingatlaneladásoknál közreműködő munkatársait, de az összes érintett ugyanazt a választ adta: egyikük sem kíván megjelenni a bizottság előtt és írásban válaszolnak a kérdésekre.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök e-mailben válaszolt

Ő is írásban kíván majd válaszolni – mondta, hozzátéve: kérte, hogy Bajnai Gordon online kapcsolódjon be a bizottság munkájába, erre választ még nem kapott.

Kovács Péter javaslatára a bizottság írásban több mint húsz kérdést tesz fel a BFVK érintett munkatársainak.

A kérdések egy része arra vonatkozik, hogy milyen szabályok szerint történik a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok értékesítése, de azt is megkérdezik, hogy ismerik-e és látták-e a BFVK épületében Berki Zsoltot, Gansperger Gyulát, Bajnai Gordont.

A testület a január 21-i ülésen fogadná el a jelentését

A héttagú testület – a négy baloldali tag előterjesztése alapján – döntött a munkarendről, valamint arról, hogy kezdeményezik a bizottság megbízatásának meghosszabbítását. A bizottság először Barts J. Balázst, a BFVK vezérigazgatóját tervezi meghallgatni a fővárosi önkormányzat ingatlanértékesítési folyamatáról, továbbá írásban kérdezhetik majd Bajnai Gordont, Berki Zsoltot, Gansperger Gyulát, Megdet Rahimkulovot, Ruszlan Rahimkulovot, Timur Rahimkulovot és Zentai Pétert. Továbbá meg kívánják hallgatni Tordai Csabát, a BFVK igazgatóságának elnökét, valamint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest.

Ugyancsak első körben írásban kérdeznék Berki Zsoltnak a fővárosi önkormányzat ingatlanértékesítéseiben 2017 óta betöltött szerepéről az azóta hivatalban volt és lévő főpolgármestereket, valamint a vagyongazdálkodással foglalkozó helyetteseiket, akiket aztán meg is hallgatnának.

A testület külső szakértők meghívásával tájékozódna „az orosz típusú dezinformációs kampányok” jellegzetességeiről,

a választások előtt a belpolitikába való idegen beavatkozás módszereiről is. Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester javaslatára döntöttek arról, hogy olyan ingatlanértékesítésekről tárgyal csak a bizottság, amelyeket a testület bármely tagja az ügyben relevánsnak tart.

A munkarend kialakításáról szóló vitában Kovács Péter a testület négy tagjának indítványára reagálva azt mondta, nagyon jók a javaslatok, csak kicsit felületesek, ennél szerinte „mélyebbre kellene ásni”, és azokat is meg kell hallgatni, akiket nem neveztek meg, de tanúi lehettek az eseménysorozatoknak.

Láng Zsolt szerint nem az a lényeg, hogy mikorra készül el a jelentés

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt hangsúlyozta: nem az a lényeg, pontosan mikorra készül el a jelentés, hanem az, hogy mindenki számára megnyugtatóan le lehessen zárni a munkájukat. Közös érdek, hogy a kérdésekre válaszokat kapjon a közvélemény, derüljön ki az igazság – mondta. A politikus szerint a bizottsági munka félrevitelét jelenti, és teljesen értelmezhetetlen, hogy a bizottság tárgyalja a titkosszolgálati módszereket.

Ez arról szól, hogy ne a lényegi dolgokról beszéljenek – közölte.

Soproni Tamás (Momentum), a bizottság alelnöke, terézvárosi polgármester arról beszélt, a vizsgálóbizottság egy olyan ügyből indult ki, amely „nem létezik”: a Városháza eladását senki nem tervezi. Tehát az ügy nem létezik, amit a testület vizsgál – mondta.

Láng Zsolt szavaira reagálva megjegyezte, nem mérlegelhetnek, hiszen a Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy a bizottság vizsgálja meg, a hangfelvételek készítésének, azok összevágásának és nyilvánosságra hozatalának módja milyen egyezést mutat az orosz típusú dezinformációs kampányokkal, illetve ebből levonható-e következtetés arra nézve, hogy a hangfelvételek nyilvánosságra kerülése összefüggésbe hozható-e a jövő évi országgyűlési választásokba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségével.

A Fővárosi Közgyűlés november 24-i ülésén – a Fidesz-KDNP-frakció javaslatára – döntött a Városháza esetleges értékesítése kapcsán kialakult ügy miatt vizsgálóbizottság felállításáról.

A vizsgálóbizottság feladata az, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételekkel összefüggésben vizsgálatot folytasson le. Az ügy lényege, hogy egy Anonymus-maszkos ember videói szerint a városvezetés a Városháza eladását tervezi, a fővárosi önkormányzatban jutalékos rendszer működik, a főváros jó pár ingatlanját akarta „fű alatt” közvetítőkön keresztül értékesíteni, és ezeket hangfelvételekkel igyekezett alátámasztani. Karácsony Gergely főpolgármester és a városvezetés ezekre úgy reagált: nem adják el a Városházát, az ingatlanokat nyilvános pályázaton értékesítik, és a „városvezetés lejáratását célzó, rágalmakat tartalmazó” hangfelvételek ügyében feljelentéseket tettek.

(MTI)

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés