Körforgásos gazdaság: róka fogta csuka?

2021. december 02. 20:53

A vállalatok is kezdik felismerni a körforgásos gazdaság jelentőségét.

2021. december 02. 20:53
null
Bera Péter, Kitta Gergely
Corvinák

„A KSH adatai alapján Magyarországon mintegy 5,6 millió tonna hulladék keletkezett az ipari szektorban 2019-ben. Ennek mindössze egy része, mintegy 3 millió tonna hulladék került anyagában újrahasznosításra. A maradék több mint 2,5 millió tonna égetőben, hulladéklerakóban végezte vagy egyéb módon került elhelyezésre.

Megdöbbentő, de a KSH számai alapján a gazdasági-ipari szereplők átlagosan háromszor annyi hulladék előállításáért felelősek, mint a lakosság és a háztartások együttvéve, pedig amikor a hulladéktermelés felelősségéről beszélünk, általában az egyéni, fogyasztói, nem pedig a vállalati felelősség kérdése merül fel. A vásárlói döntés is befolyásolja, hogy mennyi hulladékot termelünk, de a valóságban a gyártás, a szállítás és a kereskedelem jóval nagyobb szennyező, mint azt sokan gondolnák. Hogy akkor mégis miért beszélünk a hulladékgazdálkodás kapcsán ennyit az egyéni felelősségről? Talán mert a vállalatok a felelősség áthárításában érdekeltek, úgyhogy az általuk finanszírozott kampányokban szándékosan a vásárlói döntés és tudatosság fontosságát mantrázzák.”

Nyitókép: MTI // Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. december 03. 11:11
Annak csak örülni tudok, ha ilyen irányba van elmozdulás. A paradigma-váltás ugyse megúszható. Kérdés, hogy van e még elég idö, a DEGROWTH igazságait is felismerni. Ebben persze a nagy és erös országoknak kellene az élen járni. De sajnos az EU-ban is csak a rövidlátásnak van erös lobbija...
Vakfolt
2021. december 03. 10:58
Pedig a mekiben már nem adnak szívószálat! Ez meg fogja oldani a hulladék problémát, csak ki kell várni. Ja, nem.
schef
2021. december 03. 08:37
Miért nem kerül a köztudotba, hogy mekkora károkat okoz az, hogy a nagy cégek a termékeiket elavulási időtartamra tervezik? Ezzel óriási károkat és környezetszennyezést okoznak. 1970-es években egy londoni taxis már tapasztalta ezt a tendenciát. Azt mondta, hogy az újabb gömbölyded taxijában 450.000 km van, de ezek már csak 1.000.000 km-r bírnak. A régi szögletes még átlag 2.000.000 km-t ment. Miért nem lobbiznak a zöldek annak érdekében, hogy egy gyártótnak olyan garanciális kötelességei legyenek, amelyek a tartósabb termékek előállítására késztetik őkat?
hegyaljai
2021. december 03. 00:20
Persze értjük, hogy a kidobott papírból 2.000 kilométerre csinálnak tojástartót. A kidobott elektronikus eszközöket még messzebbre szállítva olyan vegyszereket felhasználva próbálnak visszaforgatni, amelyek genetikai változásokat okoznak. És a bónusz: honnan van mindehhez az energia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik