Az EU bírósági főtanácsnok zöld utat adna a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásnak

2021. december 2. 10:33
A bíróság az esetek nagy többségében a főtanácsnoki indítvánnyal megegyező ítéletet hoz.

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak a Brüsszel által beterjesztett jogállamisági mechanizmus. Ezzel a rendszerrel felfüggeszthetik az uniós pénzek kifizetéseit, ha rendszerszintű visszaéléseket tapasztalnak – olvasható az Euronews cikkében.

A portál szerint Magyarország és Lengyelország keresetében azt kérte, a törvényszék mondja ki, hogy a rendszer jogellenes. A mostani javaslat még nem a végső ítélet, azonban

a bíróság az esetek nagy többségében a főtanácsnoki indítvánnyal megegyező ítéletet hoz.

A főtanácsnok véleménye szerint kiemelten fontos a jogállamiság védelme az Unióban, így a mechanizmusról szóló jogalkotói döntés az uniós intézmények mérlegelési jogkörébe tartozik, tehát a döntés nem minősíthető tévesnek.

A pénzügyi korrekciót a jogsértő tagállamnak kell viselnie

A főtanácsnok ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendeletet nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával. A dokumentumban azt is hangsúlyozzák, hogy

az esetleges pénzügyi korrekciót a jogsértő tagállamnak kell viselnie, és azt nem háríthatják át azt források a végső kedvezményezettjeire.

Címlapkép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "szokott" kettős mérce: a lengyelek és a magyarok negatív-diszkriminatív értelemben "egyenlőbbek". Majd meglátjuk, hogy mit merészelnek tenni pénzügyi vonalon, s akkor kell az ellenlépéseket megtenni.

Az unalmas és szolgai mantrád érdektelen.

Az EP ezt várta el a fuggetlenobjektiv bíróságtól.

Többről van itt szó!

Az EUB bemutatása
,, A Lisszaboni Szerződés hatálybalépésével, 2009. december 1-jétől az Európai Unió jogi személyiséggel rendelkezik, és átvette a korábban az Európai Közösségekre ruházott hatásköröket. A közösségi jog tehát uniós jog lett, és magában foglalja az Európai Unióról szóló szerződésnek a Lisszaboni Szerződést megelőző változata értelmében korábban elfogadott valamennyi rendelkezést is. Az alábbi ismertetőben szerepel azonban a közösségi jog kifejezés, mégpedig a Bíróságnak a Lisszaboni Szerződés hatálybalépését megelőző ítélkezési gyakorlatára történő hivatkozáskor.

A Bíróságot 27 bíró és 11 főtanácsnok alkotja. A bírákat és a főtanácsnokokat a tagállamok kormányai közös megegyezéssel, a jelölt személyeknek a szóban forgó feladatokra való alkalmasságáról szóló vélemény nyújtásával megbízott bizottsággal történő konzultációt követően nevezik ki. Megbízásuk hat évre szól, és megújítható. Olyan személyek közül választják ki őket, akiknek függetlenségéhez nem férhet kétség, és akik megfelelnek az országukban a legmagasabb bírói tisztségekbe történő kinevezéshez szükséges feltételeknek, vagy elismert szakértelemmel rendelkező jogtudósok.,,
https://curia.europa.eu/jcms/j..

Szerintem ebből az következik, hogy az ,,ördög,, a Lisszaboni Szerződésben bújik meg. Ezt hozták létre az Európai Unió Alkotmánya helyett, és ezzel tették lehetővé, hogy létrejöhessen idővel – lépcsőzetesen – az Európai Egyesült Államok. Mos ennek a végkifejleténél tartunk.

Tagok névsora https://curia.europa.eu/jcms/j..

Lehet, hogy én nem értem jól, de ebben mi a veszély? Ha nem megfelelően használjuk fel az uniós költségvetési pénzeket, akkor megvonhatják. Eddig nem így volt? Dehogynem. De arra hivatkozva ezután sem vonhatják meg, hogy pl. nem tetszik az uniós biztosoknak a bírók kinevezésének eljárása.

Attól, hogy te kijelented, hogy ellopták az uniós pénzt, attól ez még nem igaz. Megint a premissza hamis, amiből kiindultok.

Még Mansfeld Péternél is kivárták az időt, hogy kivégezhessék. Ezek
rosszabbak a komcsiknál.

Egyszerű: amíg nem a rögzített jogi keretekben mozog az EU, addig
nincs befizetés. Jogállami kétségeink vannak az EUval kapcsolatban,
amennyiben ez nem képzavar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés