Perrel fenyegeti az Európai Bizottság a Klubrádió és a gyermekvédelmi törvény miatt Magyarországot

2021. december 2. 17:44
Két hónapot adnak a kormánynak a szerintük uniós jogot sértő helyzet orvoslására.

Csütörtökön érkezett a hír, hogy az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak a Brüsszel által beterjesztett jogállamisági mechanizmus, és újabb szakaszához érkezett két kötelezettségszegési eljárás is: indoklással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság a februártól frekvencia nélkül működő Klubrádió, valamint a nyáron elfogadott gyermekvédelmi törvény ügyében indított kötelezettségszegési eljárások kapcsán – írja a Media1 a Telexre hivatkozva. 

Az Európai Bizottság honlapján megjelent közlemény arra szólította fel a magyar kormányt, hogy tartsa be az elektronikus hírközlésre, a diszkriminációra és az e-kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat. Amennyiben ezeknek két hónapon belül nem tesznek eleget, eljárást indítanak az Európai Unió Bíróságán.

A Klubrádió

A februárban az utolsó földfelszíni frekvenciáján is elnémuló Klubrádió ügye miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel szerintük a magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva utasította el a Klubrádió frekvencia-használati kérelmét.

A Bizottság most kiadott közleménye úgy fogalmazott: a Médiatanács azon döntései, amelyek megtagadták a Klubrádió jogainak megújítását, aránytalanok és átláthatatlanok voltak, ezáltal sértették az uniós jogot.

A Klubrádió korábban a frekvenciával kapcsolatban két pert is indított a Médiatanács ellen, egyszer azért, mert nem hosszabbították meg a lejárt jogosultságát a megelőző években történt adminisztratív jogsértéseire hivatkozva, egyszer pedig azért, mert a Klubrádió is kizárták a 92,9 MHz frekvenciapályázatból, amiért hibás pályázatot nyújtott be és a cég működése nem volt összhangban a hatályos jogszabályokkal, mivel saját tőkéje a törvény által előírt értéket nem érte el. Mindkét ügyben a Klubrádió elvesztette a pert először a Fővárosi Törvényszéken, majd a Kúrián. Az ítélet miatt Strasbourgig ment a rádió.

Gyermekvédelmi törvény

Egy másik ügyben, a „melegellenessnek” nevezett gyermekvédelmi törvény kapcsán is véleményt küldött a Bizottság. Ebben az esetben két eljárást indítottak: egyet a nyáron elfogadott törvény, egyet pedig az LMBTQ-vonatkozású gyermekkönyvekben kötelezően feltüntetendő felelősségkizáró nyilatkozat kapcsán.

A Bizottság szerint Magyarországnak tiszteletben kell tartania a szexuális kisebbségekhez tartozók alapvető jogait a megkülönböztetéstől való mentességhez és a véleménynyilvánítás szabadságához.

  • Az LMBTQ-gyermekkönyvekben kötelező nyilatkozat az EB szerint korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát, indokolatlanul hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a szexuális irányultság alapján, valamint helytelenül alkalmazza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályokat is.
  • A törvény pedig szerintük ellentétes számos uniós jogszabállyal; egyebek mellett indokolatlan és aránytalan korlátozásokat vezettek be a melegeket ábrázoló médiatartalmakra, és az ezeket bemutató médiaszolgáltatókra, továbbá a rendelkezések sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához való jogot, valamint a megkülönböztetés-mentességhez való jogot.

Nyitókép: Trenka Attila

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak hergeljetek. Jó az nekünk a választás előtt.

Nagy a hasonlóság az EB és a Trianoni békeszerződést ránk erőszakolók között.

"Indokolatlan, aránytalan, átláthatatlan": ugye, milyen egzakt fogalmak?...Ajtó-kapu nyitva az önkényes, jogszerűetlen brüsszeli balliberális diktatúra folytatására.

Akkor pontosítsunk. Jogsértésre hivatkozva nem kaptak frekvenciát, ők pedig nem fellebbeztek. Már a Népszabadság esetében is láthattuk, hogy egy olyan médiát, ami nem hozza az elvárt eredményt, jobb veszni hagyni, mert áldozatként több hasznot hoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés