Elutasítják a 10 százalékos béremelést a pedagógusok

2021. december 1. 16:32
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felmérése szerint a megkérdezett tanárok kétharmada még 200 ezer forintos cafeteria mellett is visszautasítja a 10 százalékos béremelést.

Az elmúlt napokban felmérést készített a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormány ajánlatáról: a megkérdezettek kétharmada elutasítja a 10 százalékos béremelést, még akkor is, ha 200 ezres cafetéria járna hozzá – közölte az mfor.hu. A PSZ 2021. november 19-29-ig kérdőívben mérte fel, hogy a kormánnyal folytatott sztrájktárgyalásokon tett javaslataikkal, illetve a kormány javaslataival a közoktatásban dolgozók mennyire értenek egyet - olvasható az érdekvédelmi szervezet honlapján. 

A 12 pontos kérdőívet 5749-an töltötték ki. A felmérésben 9 kérdés vonatkozott a sztrájkkövetelésekre. A válaszadók többsége pedagógus volt, utána a tankerületi és általános iskolai személyek töltötték ki legnagyobb arányban a kérdőívet.

A tanárok kevésnek tartják a 10 százalékos béremelést

A következő kérdésekre várta a PSZ a válaszokat:

1. Egyetérte-e azzal, hogy a teljes oktatási ágazatban dolgozók számára azonos járványi intézkedésekről szóló jogszabályok legyenek? - 78,7 százalék válaszolt IGEN-nel

2. Egyetért-e azzal, hogy a köznevelésben és a szakképzésben foglalkoztatott valamennyi, a kötelező oltást megtagadóval szemben a fizetés nélküli szabadság elrendelése helyett más „kötelező intézkedéseket” vezessenek be (például heti rendszeres tesztelés, FFP2-es maszk kötelező viselése)? - 78,7 százalék válaszolt IGEN-nel

3. Egyetért-e azzal, hogy a kötelezően elrendelt oltások felvételét követően keletkező egészségkárosodás esetén az államot terhelje a kártérítési felelősség, és ne a gyógyszergyártót kelljen perelni? - 86,4 százalék válaszolt IGEN-nel

4. Megfelelő béremelési ajánlatnak tartja-e a kormány 10 százalékos, alapbéren kívüli juttatásra tett ajánlatát? - 97,7 százalék tartja kevésnek

5. Hány százalékos alapbéremelést tekint elégségesnek, amely hosszabb távon is pályán tartaná? - a kollégák 54 százalékos átlagban 54 százalékos béremelést tartanának elfogadhatónak.

6.  Megfelelőnek tartja-e a kormány heti 22-24 óra, tanítással lekötött munkaidőre tett javaslatát? - 54,6 százalék válaszolt NEM-mel

7. Elfogadhatónak tartja-e a technikai alkalmazottak számára az amúgy is kötelező minimálbér, illetve garantált bérminimum emelését, úgy, hogy azon felül semmilyen más emelést nem kapnak? - 83,6 százalék válaszolt NEM-mel

8.  Támogatja-e, hogy a nevelést-oktatást közvetlenül segítők foglalkozással lekötött munkaideje 35 óra legyen, és hetente 5 órát felkészülésre fordíthassanak? - 79,7 százalék válaszolt IGEN-nel

9. Egyetért-e a kormány azon javaslatával, hogy ha a szakszervezetek elfogadják a 10 százalékos alapbéren kívüli juttatást, akkor jövőre 200 000 forint (ez havi 16.700 forint) SZÉP-kártyára feltöltött juttatást ad a főállású munkavállalóknak, a heti 7 óránál többet, de 22 óránál kevesebbet tanító alkalmazottaknak pedig 100 000 forintnyi készpénzt? - 65,2 százalék válaszolt NEM-mel

Borítókép: Mónus Márton

Összesen 291 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az iskolákban még kommunizmus van. Az őskövületek kezet fogtak a
scientológusokkal és az MLM huszárokkal.

A 2020/2021-es tanév előzetes köznevelési és iskolarendszerű szakképzési statisztikai adatai

Főmunkaviszony keretében pedagógus munkakörben alkalmazottak száma: 146 730 fő
Ebből:
Óvodai 30 956 fő
Általános iskola 75 157 fő
Gimnázium 18 574 fő
Technikum, szakgimnázium 14 913
Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xf..

Ebből a létszámból csak 5749-en töltötték ki a kérdőívet?
Esetleg csak ennyi tagja, szimpatizánsa van PSZ-nek?

Nem tudod, hogy mennyi az annyi? Akkor miért állítasz olyant amiről nincs tudomásod.?
A bérezésről itt tájékozódhatsz.
https://officina.hu/belfoeld/2..

A PDSZ forduljon bizalommal Szél Bernadetthez, ő már 2018-ban háromszoros azonnali béremelést ígért!...

Szegényházban NEM lehet rendet tartani. Ezt valaha Moldovánál olvastam.

A tanárokat jobban kell fizetni, mint a hegesztőket. A jó tanárokat. A rosszaknak, éppúgy, mint hegesztőben, nincs helyük a pályán.

Itt valami nagyon félrement. A tanári, tanítói pálya biztos egzisztencia volt a háború előtt. Máshogyan NEM lehet válogatni, pedig muszáj. A tanfelügyelői rendszer nem volt rossz, folyamatos ellenőrzésre MINDEN pályán szükség van.

Ha gyenge az orvos, a beteg akár meg is halhat. Ha gyenge a pedagógus, a képzetlenségen önszorgalommal lehet korrigálni, csak az elvesztegetett időt senki nem téríti vissza. Az iskolának nemcsak tanítani, nevelni is kéne. A fél ország ezen a téren semmit, v. egyenesen NEM azt kapja, amit várna. Meg is lehet nézni a kimenetet, v. kimenetelt.

Az ország szégyene, ami az orvos fizetésekkel volt, ami a pedagógusokéval van. Mikor a gyerekeim kicsik voltak, a bölcsődeieket nagyon rosszul fizették, ennek ellenére csak jó tapasztalataim voltak. Néha elgondolkodtam, hogyan meri ezt a rendszer, a kicsi baba teljesen kiszolgáltatott, nem tud panaszkodni sem, mégis a családja legdrágább kincse.

A pedagógusokat nyilván jobban kell fizetni, 350-450 nettó már reális cél lehetne. Nem okvetlenül kellene olyan sokat számítani a szolgálati időnek.

Sok minden hagyományosan nincs rendben. Az sem, h. a fizetések a lakhatás költségét nem tartalmazzák.

Azt is el kéne fogadni, h. aki nincs, nyelv és természettudományos tárgyak, annak többet kell fizetni, h. legyen, mint annak, aki van. Az élet kegyetlen. Nem kellett volna hagyni, h. elkótyavetyéljék az országot és akkor többre telne. A Fidesz, ha fejreáll, akkor sem orvosolhat több évtizedes problémákat, csődhelyzetből indulva, belső és nemzetközi ellenszélben működve, 12 év alatt. Az a csoda, h. itt tartunk.

Majd a márki és Populisszima!

Igen, ez pontosan így van. Az ember-anyag, bármennyire csúf szó, NEM lecserélhető máról holnapra, főleg, ha NINCS kivel.

Derék lépés volt az orvosi béremelés, de ismét a legegyszerűbbet, a leggyorsabban kivitelezhetőt választották, NEM a munka nehézségi foka, a felelősség mértéke, hanem a szolgálati idő volt az osztályokba sorolás alapja. Ez nem generál azonnali konfliktust, de hamar megbosszulja magát.

Nem elég a munka alapú társadalom, a teljesítményt, a szükséges hozzáértést kellene díjazni, éppúgy, mint a remélhetőleg most következő, pedagógus béremelés esetében. Hozzák vissza a tanfelügyeleti rendszert!

Valami elindult, amihez tenger pénz kell. Most azért drukkolunk, h. majdnem a fél ország NE hozza vissza elquróékat. Az, h. a fiatalság vak és süket az elért eredményekre nemcsak az ellenséges média világ műve, hanem az egyáltalán NEM politikailag semleges oktatás-nevelésé is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés