Humorral az elmebaj ellen

2022. január 1. 8:01

Böszörményi Nagy Gergely
Öngyűlölettréning, elnyomókatalógus, agymosás-útmutató kisgyermekekhez. Helyes névelők és tiltott párbeszédek. Amerika konzervatív „Hírcsárdája”, a The Babylon Bee útmutatója a woke-ideológiához felhőtlen szórakozás is lehetne, ha nem a vérfagyasztó valóságról szólna.

Ezer és egy okunk van rá, hogy ne te­kintsünk a régi romantikával Amerikára. A jó dolgokat azonban – amikből tanulhatunk és inspirálódhatunk – továbbra is érdemes észrevenni, s a woke-őrület forgószelének középpontjában virágzó jobboldali humorgyár mindenképp ezek közé tartozik. 

A jelenségnek két fő csapásiránya van: a döntően fekete stand-up comedy előadók, mint Dave Chappelle, akik a YouTube csillagaivá válnak pusztán azáltal, hogy kisebbségi hátterük dacára nem áldozatként beszélnek magukról, klasszikus értékekben hisznek, és képesek vidámak maradni a kötelező depresszió korában.

A másik a The Babylon Bee. Utóbbit nevezhetnénk az amerikai Hírcsárdának is, ám a magyar verzió sosem venné a bátorságot, hogy beleálljon a szaporodó woke-abszurdumok elleni harcba. A The Babylon Bee igen, s teszi ezt zseniálisan.

A floridai Jupiter városkában alapított „híroldal” keresztény alapítói szerint

azért jött létre, mert a fősodratú humor nem volt vicces többé.

Az amerikai közállapotokról mindent elárul, hogy mémjeiket és álhíreiket sokan és rendszeresen valós híradásoknak hiszik. A tengerentúli politikum konformista „forradalmárait” (élükön Alexandra Ocasio-Cortezzel) lépten­nyomon kifigurázó The Babylon Bee egyébként Elon Musk kedvence is – nem véletlen, hogy a baloldali véleményvezérek valóságos nyílzáport zúdítottak a Tesla-vezérre a Twitteren, amikor az nem átalkodott kifejezni nagyrabecsülését a magazin önfeledt trollkodása iránt.

Az országszerte mintegy két tucat szerzőt mozgató műhelynek fontos értéke az önirónia is: jobboldali celebekből is lelkifurdalás nélkül céltáblát csinál, ha okot adnak rá (Joel Osteen tévéprédikátort szinte megsemmisítették, amikor a Katrina hurrikán idején megtagadta haciendáját a szerencsétlenül járt földijeitől).

Fotó: Brain Bar

A The Babylon Bee legújabb dobása kivételesen nem online, hanem egyenesen a nyomdából érkezik. Egy olyan könyvecske, amire inkább előbb, mint utóbb, akár itthon is szükség lehet. A (szabad fordításban) Nagy woke­nesskalauz címmel polcokra kerülő rajzos-képes album semmi mást nem tesz, mint hogy a-tól z-ig összegyűjti a nyugati egyetemektől a nagyvállalatokon át a popkultúráig mindent bekebelező woke ideológia alaptéziseit, hőseit és mítoszait, és a maga teljességében, koncentrált formában tárja az olvasó elé – didaktikus kommentárok nélkül. Ezekre nincs is semmi szükség: betűk­kel leírva, képekkel ábrázolva minden egyes woke-tétel önmagát teszi zavarba ejtően nevetségessé.

Könyvünk az öngyűlölet hozzávalóit bemutató fejezettel indít, a körülöttünk élő elnyomók tételes katalógusával folytatódik, majd egy helyes és helytelen nyelvtani formulákkal és persze az elmaradhatatlan alternatív történelemleckével később egy útmutatóval zárul, aminek segítségével már újszülöttkorban woke-ságra nevelhetjük a gyermekeinket.

A kalauz konkrét segítséget nyújt, hogyan kerülhetjük el a valóság azon részleteit, amik összezavarnák a világképünket, ezenkívül a rendőrök elleni leghatékonyabb eszközöket (az Imagine bömböltetésétől a karhatalom arcába vágható vegán kókuszshake-ig) és a kifejezetten tiltott tevékenységek listáját is megtaláljuk benne (a higgadt párbeszédtől a Biblia olvasásáig).

Közel kétszáz oldalon át sírva nevetünk:  a remény­sugártól, amit a „Bee” képvisel, és a rémülettől, hogy ennek a könyvnek meg kellett születnie.

 

The Babylon Bee Guide to Wokeness. How to Take Your Woke­ness to the Next Level by Canceling Friends, Breaking Windows, and Burning It All to the Ground. Salem Books, 2021

A szerző a Brain Bar jövőfesztivál alapítója.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor a CÖF COKA esetleg, ha találna egy kiadót és egy slágfertig fordítót, ez akkora nagy kívánság lenne, amit ne lehetne megvalósítani, sőt: még csak gondolni sem szabad ilyesmire?
Csak: mert a magyar jobboldal, a nemzeti oldal: akkora mértékben őrületesen belterjes, és fél mindentől, ami nem fentről jön - márpedig OV nem fogja, mert nem is képes, és valószínű, kedve sincs hozzá - lefordítani és kiadni.
Így maradna az, amiért közpénzen nemzeti civilek működnek, bár ez szentségtörés, belátom.
A Mandiner teszi a dolgát, fantasztikus kínálattal a hasábjain, amiért nagy grat.

Judit, mikor a haját hátradobja, szszszöszszsz...

AKI RAP"MŰVÉSZEK" "PRODUKCIÓIN képed el, annak ez lesz a viszonyítási pont, az etalon, a mérce.
El sem képzelnénk, hogyan lehet a woke-kat magasba röpíteni, mennyi módja van ennek. Pl. a múlt, a klasszis művészetek ELTÖRLÉSE.
"Brian Hyland több száz művész között volt, akiknek anyaga megsemmisült a 2008-as egyetemes tűzvészben"
"A Universal Pictures szerint a tűz a Universal háttérterületének három hektáros (1,2 hektáros) részét elpusztította, beleértve 40–50 000 archivált digitális videó- ​​és filmmásolatot. A New York Times magazin 2019-es leleplezése azt állította, hogy a tűz 118 000-175 000, a Universal Music Grouphoz (UMG) tartozó mesterkazettát is megsemmisített . Ez magában foglalta a világ legkeresettebb előadóinak eredeti felvételeit is . Az UMG kezdetben vitatta ezt, de Lucian Grainge vezérigazgató később megerősítette"

Nehéz lesz:
A rendszerváltás környékén megjelentek a magukat reform kommunistáknak titulálók.
Az egyiktől megkérdezték, hogy mióta reform kommunista?
-Bárki megmondhatja, hogy én már az ÁVH-nál is reformpárti voltam. Különböző módokon megreformáltam a kihallgatási módszereket.

Igen, pontosan, köszönöm.
Lehet, beleesett abba a hibába, amibe néha magam is, túl gyorsan habzsolom a betűket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés