Kulcspozíciókhoz jut a zöldbaloldal a német kormányban

2021. november 30. 11:09

Bíró András
888.hu
A zöldbaloldal a „klímavédelem” terén valódi machiavellista álláspontot képvisel.

„A koalíciós tárgyalások eredményeképpen a zöldbaloldal öt minisztert jelöl az új kormányba: a külügyminisztert, a gazdasági és klímavédelmi minisztert, a család-, idős-, nőügyi és ifjúsági minisztert, a környezetvédelmi, természetmegőrzési, építési és atombiztonsági minisztert, valamint az élelemügyi és földművelési minisztert.

Természetesen a »zöldek« két pártelnöke fontos pozícióhoz jut az új kormányban: a szövetségi választások eredményei alapján alkalmatlanságát már bizonyító Annalena Baerbock lesz Németország külügyminisztere, míg a létrejövő szuper-klímaminisztérium vezetője a másik társelnök, Robert Habeck.

Baerbock személyének köszönhetően valószínűsíthető, hogy a német külpolitika a geopolitikai pragmatizmust nélkülöző, túlideologizált, progresszív irányt fog venni, miután a politikusnő igazi emberjogi fundamentalista, és a szankciós politika elkötelezett híve. Önmagában már az is beszédes, hogy miután hazugságspirálba keveredett (többek között plágiumvádak érték, kiderült, hogy hazudott az önéletrajzában, valamint »elfelejtett bevallani« egy kilencmillió forintnak megfelelő karácsonyi bónuszt), zavaros magyarázkodásba kezdett, miszerint a »politikai diskurzust uraló patriarchátus gyűlöletkampányának áldozata lett«. 

A haladáspárti minisztérium megszerzése ugyanolyan kulcspozíciót jelent, mint a külügyminisztérium és a szuper-klímaminisztérium megkaparintása, miután a párt progresszív társadalompolitikai céljait ezen a tárcán keresztül tudják megvalósítani. A néhány éve kiadott »sokszínűségi statútum« már rögzítette, hogy a párt »határozottan ellenez egy domináns kultúrát, amely egy bizonyos életmódot akar diktálni az embereknek«.

Helyette egy olyat képzel el, ahol az elfogadás, a sokszínűség, az LMBTQI-jogok, az iszlám és a nyitott társadalom is Németországhoz tartozik. Összességében tehát megállapítható, hogy a zöld köpenybe bújtatott progresszívoknak olyan kulcspozíciókat sikerült megszerezniük, amelyeken keresztül mind belülről, mind kívülről lehetőségük lesz Németország átalakítására.”

Fotó: ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés