V4-csúcsot tartottak Budapesten

2021. november 30. 7:34
Szóba került a csúcson, hogy meg kell védeni az EU határait.

A visegrádi négyek (V4 – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) köztársasági elnökei egyetértenek abban, hogy védőoltással lehet a leghatékonyabban védekezni a koronavírus-járvány ellen. Az államfők közös sajtótájékoztatót tartottak hétfőn Budapesten, miután Áder János köztársasági elnök fogadta kollégáit. Betegsége miatt Milos Zeman cseh államfő online csatlakozott a megbeszéléshez, a sajtótájékoztatón azonban ő nem szólalt fel.

Az elnökök szolidaritásukat fejezték ki azokkal az EU-s és NATO-s tagállamokkal, amelyek határait hibrid támadás éri Fehéroroszország felől.

Andrzej Duda lengyel államfő megköszönte kollégáinak, hogy támogatják országát abban a nehéz helyzetben, amelybe a migrációs válság miatt került. Zuzana Caputová szlovák elnök arról számolt be, hogy államában nagyon súlyos a járványhelyzet.

Áder: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn Budapesten, a visegrádi csoport (V4) államfői találkozóján.

A Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen az államfő a lengyel és szlovák kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte:

a visegrádi partnerek biztosították Lengyelországot szolidaritásukról, és arról, hogy akár politikai, akár technikai támogatásra, akár rendőri erőre van szüksége, számíthat a másik három országra.

Áder János hangsúlyozta: a V4-es államfők közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet arra, hogy aki eddig nem oltatta be magát, tegye meg, mert az oltás az egyetlen valódi védelem a járvánnyal szemben.

(MTI)

Nyitókép: Budapest, 2021. november 29.
Áder János köztársasági elnök (k) fogadja Zuzana Caputová szlovák (j) és Andrzej Duda lengyel elnököt a visegrádi országok (V4) államfői találkozóján a Szépművészeti Múzeumban 2021. november 29-én.
MTI/Bruzák Noémi

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés